Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 05:44 925 5

Д-р Миндов: Всички ваксини са налични, ще се правят повече изследвания

  • д-р георги миндов-
  • здравеопазване

В Европа най-много пари на глава от населението се отделят за извънболнична помощ, заяви представителят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари

Д-р Миндов: Всички ваксини са налични, ще се правят повече изследвания - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Един преглед не е само при лекаря, има лабораторни и образни изследвания, има и консултации. Повече изследвания ще се правят. Всички ваксини са налични. Искаме да имаме силно детско здравеопазване, но не го финансираме. Най-силни финансово трябва да бъдат педиатричните практики.

Това каза д-р Георги Миндов от Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари в студиото на "Денят ON AIR".

"Бюджетът на Здравната каса се предлага от Лекарския съюз, от съсловни организации, несъсловни и други сдружения, отива в Министерството на финансите и оттам в парламента, и там се решава кой колко ще получава. Вътрешното разпределение по сектори - извънболнична помощ, болнична, лекарства - това вече се договаря и в рамковия договор. Започваме леко да отлепяме извънболничната помощ и да има повече средства, отколкото се отделяха досега за болнична помощ", допълни д-р Миндов.

По думите му в Европа най-много пари на глава от населението се отделят за извънболнична помощ, следва болничната и лекарствата, но в България пирамидата е обърната - най-много се дават за лекарства, болнична помощ, а накрая е извънболничната. Д-р Миндов обясни, че това е политическо решение.

"Най-големият проблем, който се върти в момента, е мобилното приложение. То работи, но трябва електронен подпис. Административната дейност ще се поеме от Здравната каса. Имайки достъп до това приложение, ще може да си следите здравния статус. Модулът, който ще бъде за профилактичния преглед, ще стартира след няколко месеца. Когато някой пациент смени личния си лекар - да не започваме от нулата, лекарят да има достъп до здравния статус", каза д-р Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че това е чувствителна информация по Закона за защита на личните данни и ще трябва да има промени и в Закона за здравето. В приложението ще имаме и възможност за записване на часове. Д-р Миндов увери, че всичко ще заработи и че средствата са осигурени.

"Единственото, което ни притеснява, е че по-младите хора бъркат профилактичните прегледи по линия на националната каса с тези, които са в трудовата медицина, които се осигуряват от работодател. Трябва да няма дублиране на дейности и да ги има и двете институции. Ние работим със социално значими заболявания - откриваме, профилактираме и лекуваме, докато трудовата медицина - само тези във връзка с работната среда", уточни лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Родопа планина

    12 0 Отговор
    Тези ваксини може да си ги навреш знаеш кьде.Всичко е льжа и измама за пари това е.
  • 2 ???

    10 0 Отговор
    Ко, ко рече, ваксини ли?! Хи хи хи
  • 3 Напът

    10 0 Отговор
    Миндов, влиза ли ти се в списъка за Трибунала?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Верно ли

    0 0 Отговор
    Пак се започна. Малко хора измряха от измислените им вакси, че още искат! Да идват руснаците, да вкарат ред, че тези неяовеци ще унищожат и без това топящата се европеидна раса!