Last news in Fakti

15 Април, 2022 08:03 1 028 16

Маджаров: Искаме ясни гаранции за повишаването на доходите на лекарите

  • блс-
  • д-р иван маджаров-
  • доходи

Минимум 2 хиляди евро трябва да получава българският лекар, смята председателят

Маджаров: Искаме ясни гаранции за повишаването на доходите на лекарите - 1
Кадър NOVA NEWS

Настояваме за анекс с ясна формулировка, гарантираща повишаването на доходите на здравните специалисти. Това каза в ефира на "Денят на живо" по NOVA NEWS председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

"Искаме да има анекс към договора с НЗОК, който да гарантира, че една не малка част от повишението на цените, ще отиде за повишение и на доходите в лечебните заведения. Някои асоциации казват, че такава клауза би била незаконна, но нека съдът да прецени това. Други години също са се подписвали такива клаузи, дори е имало задължение болниците да харчат определени средства за лекарства", обясни той.

По думите му трудно може да се определи минимумът, който един лекар в България трябва да получава, но за да бъде равностоен с европейските си колеги, това трябва да е не по-малко от 2 хиляди евро.

Маджаров обясни, че договореното към момента увеличение на възнагражденията в колективния трудов договор се подписва от всяко лечебно заведение.

"В крайна сметка заплатите на лекарите и на медицинските сестри, които са изключително ниски на фона на европейските, са функция и дейност на лечебните заведения. Те зависят от това къде работи лекарят, какви конкретни задачи има лечебното заведение, колко отделения има и т.н. Има много фактори, отнасящи се към всяка една болница. Нашата задача е да договорим по-добри цени на заплащане на услугите", каза още той.

Председателят коментира още, че БЛС постигна не малко в борбата за увеличение на заплатите.

"Средното увеличение на всички клинични пътеки е около 25%, за някои сектори дори повече. Инфлацията обаче изяжда тези пари. Настоявахме още в началото на годината да има увеличение с 25%, което сега изглежда по съвсем различен начин", уточни той.

През днешния ден медици от ИСУЛ отново излязоха на протест. Д-р Адриан Симеонов от "Александровска болница" обясни, че настояванията са за ясна методика, по която парите да стигат до работещите в здравната система.

"Протестите започнаха преди не малко време, стигнахме до положение, в което не можем да търпим повече. дадохме отсрочка на МС да вземе решение по каква методика ще се разпределят парите. Искаме да знаем и как ще се определят парите за центовете за спешна медицинска помощ, там все още няма бюджети. Настояваме за ясна методика и ясно да се декларира как финансите ще влязат и ще стигнат до работниците", обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    11 1 Отговор
    Да де, то и на пенсионерите им беше обещано преизчисляване на пенсиите. Да, ама не!
  • 2 Просветен илюминат

    11 3 Отговор
    А кога ще започнат да лекуват да попитам?
    Всеки иска високи заплати без да прави нищо.
  • 3 АЛФА КЕНТАВЪР

    13 3 Отговор
    А имаме ЛИ АДЕКВАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ или болните сме БАНКОМАТИ ДОКТОРИТЕ ЕТ
  • 4 тикви

    10 3 Отговор
    Доктори искали, те и от клиентите искат. Защо искат, за превръщане на болниците в морги!!! Некадърници!!!
  • 5 въпрос

    7 4 Отговор
    Да, доходите са важни, но защо години наред говорите само за парите на медиците, а не за здравето на българския народ. Излиза, че парите са по- важни. Май забравихте за Хипократовата клетва?
    Много други важни за хората професии имат в пъти по- малки заплати от вашите.
  • 6 Баш софиянец

    6 3 Отговор
    А ние искаме ясни гаранции, че ще бъдем наистина лекувани и няма да ни изнудват за пари под път и над път.
  • 7 Болен

    5 4 Отговор
    Малко ли им даваме под масата? Я иди в маааалата и ако намериш един "гражданин" съгласен с това дайте им не две а три! Да те пратим при оня лекар от Пазарджик да ти ремонтира сърцето? На здрав човек му ремонтира сърцето и го прави телкаджия!
  • 8 Зззз

    8 0 Отговор
    Не може доходът на лекаря в България да бъде равностоен на европейския му колега когато другата част не вземат също равностойно. Въобще изказването е една глупост.
  • 9 Красимир Петров

    10 0 Отговор
    Маджаров е един достоен корумпиран индивид.
  • 10 Иначе кво ще стане бе, Менгеле

    2 1 Отговор
    Ако не ви вдигнат заплатите, няма да ни инжектирате с ГМО отровите на фашистите ли бе, както изтормозихте хората с килгейноцидовките!?!? Скрихте истината за тия боклуци от хората, но как ще скриете какво направихте от Бог!?!?
  • 11 Заплатата трябва да зависи от резултата

    6 0 Отговор
    Излекувани толкова пациенти - толкова заплата, влачещи се с болестите си неизлекъвани пациенти - минали през кабинета - 0 пари за тея пациенти към заплата...
    Плащане само за качествена медицинска помощ...видяхме в болницата във Велико Търново ква зона на ужасите е....
  • 12 гост

    5 0 Отговор
    Две хил.евро....3900 лв. С изключение на разни току що завършили или пенсионери по разни забутани болници,останалите си го докарват този минимум ,за максимума да не говорим.Как го докарват ли? Почти всички специалисти от болниците сред 13ч са по разни частни медицински центрове и ДКЦ та. Останалото по-горе са го казали точно.
  • 13 Дърво

    5 0 Отговор
    След като доказаха, че могат да лекуват по телефона, никакви увеличения не заслужават.
  • 14 Фарс

    2 1 Отговор
    Жалка работа е лекарската. Зубрят няколко години за едното звание и си мислят, че държат истината в ръце. Вече придобили псевдоавторитет и не позволяват да се спори с тях, разглеждайки самите себе си като учени. Реалността обаче е друга.... започнат ли да работят и спират да учат (не че зубренето в университет е учене), ходят по семинари, където им рекламират новите медикаменти, а те прегръщат и предписват с удоволствие тези дроги... без да проучват и поставят по въпрос. Гилдия били... само несамодостатъчните имат нужда от групировка зад гърба си..

    Коментиран от #15

  • 15 ИдЕоти,сър

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Фарс":

    От индивиди с IQ 5 едва ли лекарите искат мнение

    Коментиран от #16

  • 16 Фарс

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ИдЕоти,сър":

    Хахаха. Това не е мнение, а наблюдение. Твърде слаб си, ендовид. Почивай.