18 Април, 2022 13:51 2 834 3

3 основни признака на недостиг на витамин D

  • признак-
  • недостиг-
  • витамин d-
  • витамин д

Болките в костите е един от тях

3 основни признака на недостиг на витамин D - 1
Снимкa: Shutterstock

Доктор Нима Маджлиси от Университетската болница в Стейтън Айлънд посочва три основни признака на дефицит на витамин D. Според нея липсата на този важен елемент може да доведе до увреждане на костите, фрактури и други негативни последици за организма, пише dariknews.bg.

Един от основните симптоми на липса на витамин D в организма са болките в костите. Според специалиста липсата на този витамин влияе върху отлагането на калций, а също така води до загуба на костна маса или нейната деформация. В резултат на това костите стават крехки и съществува риск от фрактури и наранявания.

Мускулната слабост е вторият признак на дефицит на витамин D в организма.

„Дефицитът на витамин D може да доведе до намаляване на вътреклетъчния калций в мускулите, което затруднява свиването им и причинява слабост“, казва Маджлиси.

Повечето хора не осъзнават, че калцият е важен за правилното функциониране на всички клетки. Съответно ролята на витамин D за поддържането на здрави кости и опорно-двигателния апарат е неоспорима.

Лекарят припомня още, че липсата на витамин D, особено през пролетно-есенния период, може да доведе до апатия и депресия. Достатъчното количество слънчеви бани може частично да компенсира дефицита на този важен витамин и значително да подобри здравословното ни състояние.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    2 2 Отговор
    Никоя държава не се намесва в изборите и политическите процеси на други държави в мащабите, в които го прави САЩ всеки ден.


    Това е цитат на известният британски журналист и дипломат Мъри

    Лично аз през дългия си живот никъде не съм прочел видял или чул съединените щати да имат пълномощно да извършват подобна дейност която може да се сравни с дейността на някои групировки десетилетия след промените от 89 година

    Коментиран от #3

  • 2 Боляр

    3 1 Отговор
    Време е вече този опасен мит за слънчевите бани и нивото на витамин D в тялото да бъде премахнат веднъж завинаги. Отдавна вече е доказано, че няма вариант при който да можете да си набавите нужното количество от този витамин чрез слънчеви бани без да си докарате изгаряния и трайна увреда на кожата от ултравиолетовите лъчи. Дефицитът на витамин D се лекува само и единствено с правилна диета и почти целогодишен прием на хранителни добавки под формата на витамин D3. Дори нивата на препоръчителните дневните дози на витамин D в момента се ревизират в световната практика с такива, които са доста по-високи от сегашните.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.