Last news in Fakti

20 Април, 2022 20:09 753 0

Ползата от качествени растителни продукти в кулинарните експерименти

  • тръстикова захар-
  • кокосово мляко-
  • стафиди-
  • шоколадови капки-
  • растителни продукти

Използвайте тръстикова захар, кокосово мляко, стафиди и шоколадови капки от най-висококачествено какао от Перу за своите десерти

Ползата от качествени растителни продукти в кулинарните експерименти - 1
Снимкa: Shutterstock

Нерафинирана тръстикова захар (Био Класа):

Когато става въпрос за захар, ние се опитваме да я избягваме максимално. Това, което трябва да разберем е, че захарта в умерени количества не е вредна, а даже напротив. За да притъпим ефекта от „нездравословната“ бяла захар, може да я заменим с кафява. Бялата се произвежда от захарно цвекло, а кафява захар - от захарна тръстика. Нормално е на всеки да му се похапва нещо сладичко и не е задължително да избягваме сладкото изцяло, за да сме здравословни. Нужно е да намерим по-полезна алтернатива на “вредната” рафинирана захар. Тя е необходима на организма, защото е чудесен източник на енергия и ни помага да се справяме с ежедневните задачи.

При производството на бяла захар за пречистването от примеси се използват различни съединения като мравчена киселина, сернист газ, избелващи вещества. Част от тях остават в самата бяла захар и затова е толкова критикувана.

В сравнение с бялата захар, органичната тръстикова захар има плътен вкус на захарна тръстика и е много по-малко преработена, като запазва много от хранителните вещества, съдържащи се в сока от тръстика. Нерафинираната тръстикова захар съдържа 17 аминокиселини, 11 минерала и 6 витамина, включително антиоксиданти.

Тръстиковата захар може да ви помогне:

Да имате повече енергия. Основният източник на енергия за тялото ви е проста захар, наречена "глюкоза", която се получава при разграждането на захари.

Да съхранявате енергия под формата на здравословни мазнини. Колкото и да се опитваме да ги намалим, мазнините са ни необходими. Когато приемате повече глюкоза, отколкото тялото ви се нуждае за енергия, излишъкът се складира като гликоген в мастните клетки и черния дроб. Този процес помага на нивото на глюкозата в кръвта да се върне към нормалното. Стига да не приемате повече калории, отколкото изразходвате, това складиране на енергия е здравословно.

Полезните вещества в кафявата захар са много. Карамеленият ѝ цвят и силният аромат се дължат на съдържащите се в нея калий, калций, магнезий, желязо, натрий.

Кокосово масло без аромат (Dragon Superfoods):

Кокосовото масло се получава от вътрешността на кокоса. За да се премахне характерният аромат и вкус на кокос, маслото преминава през процес на леко затопляне на пара, с цел да се запазят максимално ценните му хранителни качества. Така се отстранява само аромата на маслото, без то да бъде избелвано или рафинирано. Устойчиво е на висока температура, с неутрален вкус, идеално за кулинарни цели. Био кокосовото масло без аромат е в твърдо състояние под 20°С и се втечнява над 25°С.

Kокосовото масло носи следните ползи:

Повишава имунитета и унищожава вредните бактерии, вируси и гъбички.

Ускорява метаболизма, което спомага за намаляване на теглото и повишава енергийните нива.

Съдържа здравословни мазнини, така че да се чувствате сити по-дълго време.

Пълно е с незаменими аминокиселини, калций и магнезий.

Стафиди (Био Класа):

Сушените плодове като цяло обикновено се смятат за по-богати на захар, отколкото на хранителни вещества, но, забележете, стафидите са доста полезни за нас.

Сушените гроздови плодове са достъпна и даваща енергия храна, която съдържа антиоксиданти, витамините от В групата, минералите калций, мед, фосфор и манган. Подходящи са както за директна консумация, така и за добавяне към основни ястия, закуски, десерти.
Те са пълни с антиоксиданти. Богати са на специфичен вид антиоксиданти, наречени полифеноли. Полифенолите помагат в борбата със свободните радикали в организма, като намаляват възпаленията.

Съдържат желязо, което е от полза за здравето на сърдечно-съдовата система. Това е хранително вещество, което особено много хора, които спазват веганска или растителна диета, може да не получават достатъчно, така че похапването на стафиди може да им помогне да си набавят повече от него.

Те съдържат калций, който е полезен за здравето на костите. Калцият играе важна роля в работата на мускулите, като помага за предаването на съобщения от мозъка към мускулите. Още една причина, поради която е добре да ги държите в чантата си за фитнес!

Стафидите са добър източник на фибри. Подобно на протеините, фибрите също помагат да се предотврати толкова силното въздействие на изобилните естествени захари в сушените плодове върху нивата на кръвната захар.

Шоколадови капки (Dragon Superfoods):

Това, което прави шоколадовите капки на Dragon Superfoods по-специални, е съдържанието на най-висококачествено какао от Перу. Те са перфектната комбинация от био какаова маса, какаово масло и кокосова захар.

Капки млечен шоколад Dragon Superfoods са с нежен вкус и неустоим аромат. Продуктът е с какао с FairTrade сертификат. Кокосовият крем чудесно балансира интензивния вкус на висококачествено перуанско какао. Подсладени с кокосова захар, без съдържание на животински продукти, тези “chocolate drops“ придават мек шоколадов вкус и аромат на всеки десерт!

Шоколадовите капки са подходящи за печива, десерти, сладолед, смути купи, мюсли, гранола или просто така!


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА