13 Май, 2022 08:43 1 347 4

Учени: Употребата на болкоуспокяващи увеличава хроничната болка

  • болкоуспокояващи-
  • ибупрофен-
  • болка

Според изследователите са необходими повече изследвания за възможна връзка между противовъзпалителните лекарства и дългосрочните проблеми като болки в гърба

Учени: Употребата на болкоуспокяващи увеличава хроничната болка - 1
Снимкa: Shutterstock

Използването на лекарства като ибупрофен и стероиди за облекчаване на краткосрочни здравословни проблеми може да увеличи риска за развитие на хронична болка, показват нови изследвания, цитирани от The Guardian. Болкоуспокояващите и стероидите намаляват възпалението, което може да има защитен ефект.

Нормалното възстановяване от болезнено нараняване включва възпаление - естествената реакция на тялото към нараняване и инфекция - и нови изследвания показват, че блокирането на възпалението с лекарства може да доведе до по-трудни за лечение проблеми.

Възможно е възпалението да има защитен ефект, като предотвратява превръщането на острата болка в хронична, и че прекомерното ѝ намаляване може да бъде вредно.

Изследователите казват, че болката в долната част на гърба е най-често съобщаваната форма на хронична болка - болка, която продължава по-дълго, отколкото би се очаквало след нараняването.

Повечето пациенти получават стандартно лечение с нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен и кортикостероиди. Но тези лекарства са само донякъде ефективни и малко се знае защо острата болка, която започва внезапно в отговор на нещо конкретно, отзвучава при някои пациенти, но продължава като хронична болка при други.

За да разберат прехода от остра към хронична болка в долната част на гърба, изследователите проследяват 98 пациенти с остра болка в долната част на гърба в продължение на три месеца. Те също така изследват механизмите на болката както при хора, така и при мишки и откриват, че неутрофилите – вид бели кръвни клетки, които помагат на тялото да се бори с инфекцията – играят ключова роля в облекчаването на болката. Блокирането на тези клетки при мишки удължава болката до 10 пъти.

Лечението с противовъзпалителни лекарства и стероиди като дексаметазон и диклофенак дава същия резултат, въпреки че те са ефективни срещу болката в началото. Този ефект не се наблюдава при хора, приемащи парацетамол или антидепресанти.

Важно е да се отбележи, че това е само едно проучване и са необходими повече изследвания, за да се потвърди и проучи допълнително.

Резултатите са публикувани в Science Translational Medicine.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    4 1 Отговор
    Не е вярно
  • 2 Phf

    3 0 Отговор
    Пият се до живот, когато ги спрете става страшно.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.