15 Май, 2022 11:31 1 260 5

Нови две съмнителни проби за острия хепатит при децата

  • остър хепатит-
  • деца

Единият от случаите е от Софийско, а другият - от Пловдив

Нови две съмнителни проби за острия хепатит при децата - 1
Снимка: БГНЕС

Две нови съмнителни проби за неуточнения остър хепатит при децата се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести като се очаква да се потвърди наличието на вируса. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Единият от случаите е от софийско, а другият от Пловдив.

"Имаше четири проби, много близки до дефиницията на вируса. Две отпаднаха. Останаха две, които вероятно ще потвърдим, ако всичко върви в тази посока." - каза Кунчев.

В момента здравните власти събират информация от личните лекари за всички съмнителни случаи. Пробите се изследват в Националната референтна лаборатория. Ангел Кунчев заяви, че ще се проверяват и съмнителни случаи назад във времето, в опит да се открие причинителят на неуточнения хепатит.

"Това си е един хепатит, който не знаем от какво е предизвикан. Ние със сигурност не можем да кажем нито как се предава, нито кой го предизвиква." - заяви Кунчев.

Около 300 случая на острия неуточнен хепатит при децата са съобщени по света. В ЕС са регистрирани 253 заболели.

Относно пандемията от COVID-19 Ангел Кунчев заяви, че все още не е настъпил моментът, в който да може тя да бъде приравнена към грипната епидемия. Според главния държавен здравен инспектор българите не трябва да разчитат на развитието на колективен имунитет, защото у нас все още има много хора, които не са се сблъскали с болестта, нито са ваксинирани.

По думите на Кунчев никой не може да прогнозира как и дали ще се развие пандемията наесен. Междувременно обаче, през лятото ограниченията в Европа се облекчават чувствително. От утре отпада изискването за носене на маска по време на полет в Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Медиите

    22 4 Отговор
    Всяват страх и паника сред обществото.
  • 2 Хмм

    19 2 Отговор
    Сега ще искат задължителна ваксинация на децата срещу новата болест и ще ги осакатят. Целта е намаляване на хората
  • 3 Спокойно

    12 0 Отговор
    Следва да се страхуваме от извънземни..
    По план сме..
  • 4 ТОВА Е УКРАИНСКИ ВОЕНЕН ХЕПАТИТ

    8 0 Отговор
    ПРОИЗВЕДЕН В ТЕХНИ ЛАБОРАТОРИИ - ПРЕДПОЛАГАМ , ЧЕ ЩЕ ГО НАРЕКАТ ЗЕЛЕНСКИ ХЕПАТИТ!

    Коментиран от #5

  • 5 ИНТЕРЕСНО 🤔

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТОВА Е УКРАИНСКИ ВОЕНЕН ХЕПАТИТ":

    ХЕПАТИТА СЕ ПОЯВИ СЛЕД ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ХИЛЯДИ РУ.КИ„ ГЕГА МИГА ”РАКЕТИ ИЗТРЕЛЯНИ В ПОСОКА НА ЮЖНА И ЗАПАДНА УКРАЙНА☝