23 Май, 2022 10:15 855 10

Купихме ваксини за 320 милиона, поставихме едва 30%

  • ваксини-
  • купени-
  • поставени

Общо 4 395 117 дози са сложени от началото на имунизационната кампания

Купихме ваксини за 320 милиона, поставихме едва 30% - 1
Снимка: БГНЕС

Едва 30% от доставените у нас ваксини срещу COVID-19 са били поставени на хората. Това показват данните на сайта на Министерството на здравеопазването.

Общо 4 395 117 дози са сложени от началото на имунизационната кампания. За същия период у нас са дошли 3 пъти повече - 13 033 300. Държавата е платила над 320 млн. лв.

Неизползваните ваксини се бракуват, препродават или подаряват. Осезаемият спад сред желаещите да се имунизират принуди страната ни да дарява ваксини още през миналата година. Почти 1/3 от дозите ни сме подарили на Бутан, Бангладеш, Иран, Босна и Херцеговина и Северна Македония. Това са предимно от ваксините на AstraZeneca. Ваксините на Pfizer правителството разпредели в Северна Македония и Босна и Херцеговина. 450 000 дози ваксини пък са били бракувани, съобщават от "24 часа".

За да не залежават и да не плащаме огромни суми, здравното министерство поиска от ЕК да получава по-малко количество, което да е съобразено с реалните нужди на населението.
Тенденцията на спад в имунизирането тръгна в края на януари, но през март все още на ден игла получаваха между 1100 и 1500 души. Големият отлив дойде след обявените намерения и последвалото поетапно падане на всякакви мерки.

От разкритите временни имунизационни пунктове към днешна дата работи само този в "Пирогов". В пет лечебни заведения могат да се ваксинират деца от 5 до 11 г.

В края на юни приключва кампанията за бонус на пенсионерите за поставена ваксина.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 сежеъте

    21 1 Отговор
    Държавниците поотклонили някой лев за след, като напуснат кораба. Народа да мизерства.

    Коментиран от #9

  • 3 честен ционист

    25 1 Отговор
    Нищо не сте поставили. Ботоксът от ГЕРБ каза, че 70% на тия 30% са поставени у сифомна на мивката.
  • 4 Студопор

    32 0 Отговор
    Никой не ни е карал да купуваме толкова много. Кой е виновен?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИстинатА

    28 0 Отговор
    Така ни беше наредено от господарите. Нали се покланяме пред Урсулчето, нейното мъжле гладничко горкото и трябваше едни 320 милиона да влязат в Биотех. Честито на подлогите
  • 7 Селянин

    15 0 Отговор
    Някой трябва да бъде опандизен за доста години за да може да не купим още ваксини за 320 милиона сега за маймунска шарка, дето я гласят да замени ковид пландемията.
  • 8 Механик

    14 0 Отговор
    Ами защо купихте без да се допитате до народа? Защо похарчихте парите на данъкоплатеца? Не можаха ли тия пари да отидат за животоспасяващи операции на дечицата за които събираме стотинчици в картонени кутийки по магазините?
    А колкото 4.3 милона поставени дози, това е само във фантазиите на тия които бутат ковид-истерията.
  • 9 ЗАЩО?

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "сежеъте":



    "Купихме ваксини за 320 милиона, поставихме едва 30%"


    Значи сме били купили почти 15 МИЛИОНА дози. Защо?

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.