Last news in Fakti

27 Май, 2022 19:29 1 113 7

Всяка страна от ЕС ще получи определено количество ваксина срещу едра шарка

  • ваксини-
  • шарка-
  • едра-
  • маймунска-
  • румъния

Румъния е поискала първоначално 1000 дози ваксина

Всяка страна от ЕС ще получи определено количество ваксина срещу едра шарка - 1
Снимка: БГНЕС

Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила заяви днес, че всяка страна членка на Европейския съюз ще получи определено количество ваксина срещу едра шарка, а Румъния е поискала първоначално 1000 дози ваксина, предаде Аджерпрес.

"Няма никакъв проблем със закупуването, защото става дума за малко количество. Има една институция на ЕС, нарича се Европейски орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), която се занимава със спешните ситуации в общественото здравеопазване. С помощта на HERA всяка страна членка ще получи определено количество ваксина, не знам дали безплатно или ще бъде покупка, но става дума за най-малко 1000 дози ваксина, колкото поискахме ние първоначално, не е сложна процедура", обясни Рафила на пресконференция днес, предаде БТА.

Той добави, че има малко страни, които разполагат с тази ваксина, и че ще трябва да има механизъм за дистрибуцията ѝ чрез HERA.

"Тази ваксина е в малки количества, не се използва, тъй като е за едра шарка, а едрата шарка е изкоренена болест на глобално ниво. Имаме на 30 май нова среща на ниво HERA, за да получим повече конкретни детайли, за да можем да отговорим на въпросите ви", посочи още Рафила пред журналистите.

В Румъния до момента не е установен случай на маймунска шарка, но страната обяви по-рано тази седмица, че се подготвят превантивни мерки срещу разпространението ѝ, включително покупка на ваксини срещу едра шарка.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Таласъма

    20 0 Отговор
    За да стане силно заразен за хората, във вируса на маймунската шарка трябва да се вкарат сегменти от вирус на човешка шарка или специално синтезирани сегменти за проникване в човешките клетки (примерно като шипа на коронавируса К-19).
    Заразната за човека маймунска шарка се появи първо в Нигерия, където има 4 биолаборатории на американските военни за изучаването на тропически вируси.
    Много често започнаха да се правят на Господ.
  • 2 ХА ХА ХА

    18 0 Отговор
    КОВИДА УМРЕ , ПУТИН ГО УТРЕПА ! СЗО И ЗАПАДНАТА ШАЙКА ИЗМИСЛИХА ДРУГО .....КАК ДА ОТКРАДНАТ ОТНОВО МИЛИАРДИ ОТ НАС , ВАКСИНА ПРОТИВ МАЙМУНСКА ШАРКА !!!! ТИЯ ДЖЕНДЪРЛЯЦИ ДА СПРЪТ ДА СЕ Е ЕДИН СЪС ДРУГ И НЯМА ДА ИМА ТОЯ МОЙМУНДЖУЛУК !!!!!
  • 3 💉=⚰️

    13 0 Отговор
    Наврете си ги отзад тея ваксини. Глобалистки изчадия.
  • 4 Байдънска шарка

    7 0 Отговор
    Абе по времето на дивия ковидизъм имаше някакъв скандал точно с едрата шарка. Някой помни ли случая да внесе яснота
  • 5 Да,бе

    5 0 Отговор
    На нас ще ни трябват по-малко бройки от тая ваксина-само за предстоящият маймунско -шарков щаб и МС.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 питащ

    9 0 Отговор
    Факти смешни и жалки сте в толерирането на тормоза над хората. Помнете един ден господ ще ви го върне. Хайде изтрийти и този коментар.