Last news in Fakti

3 Юни, 2022 12:30 4 029 19

Урологът акад. Славов: Все по-често регистрираме напреднали тумори след ковид пандемията

  • чавдар-
  • славов-
  • уролог-
  • исул-
  • тумори

Страхът от коронавируса отказа пациентите да търсят лекарска помощ, казва медикът

Урологът акад. Славов: Все по-често регистрираме напреднали тумори след ковид пандемията   - 1
Снимка: Факти.бг

В Клиника по урология и андрология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ регистрират в последно време по-голям брой на тумори при пациентите си. Това бе и повод да потърсим за коментар по темата акад. д-р Чавдар Славов. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.

- Академик Славов, регистрирате бум на туморни заболявания в столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Ефект след коронавируса ли е това?
- Туморни заболявания има винаги, но в случая по-притеснителното е това, че говорим за бум на напреднали тумори. Аз си го обяснявам и като косвено усложнение след ковид. Просто страхът от ковид по време на пандемията отказа пациентите да търсят лекарска помощ. Превантивната медицина за другите заболявания буквално беше занулена. И ето, че се стигна до момент, при който при нас идват хора с напреднали тумори. В нашата клиника си направихме едно вътрешно изследване, след като падна карантината, какъв е статусът на пациентите, които идват. Оказа се, че над 60% са онкологични случаи. Става въпрос за карцином на пикочния мехур, карцином на простата, карцином на бъбрека, на пениса, на тестиса и т.н.

- Туморите водят със себе си и определени симптоми. Те не се ли усещат от пациентите…
- Проблемът е, че симптомите се усещат, когато туморът вече е в напреднала форма. И затова казвам, че превантивната медицина, която в България е на много ниско ниво, да не кажа, че на моменти е на никакво ниво, е занемарена. Причините за това състояние са много. А ефекта го виждаме. Първо е страхът на българина, това си е манталитет. После има недостатъчен интерес от страна на общопрактикуващите лекари да извършват превенция и т.н. Ако вземем един карцином на пикочния мехур, той няма как да не се изявил във времето поне с кръв в урината. Тя може да бъде и микроскопска, изследването на урина ще го хване. Наличието на повече от 8-10 еритроцита в урината е сигнална лампа, че нещо се случва в пикочните пътища. Или т.н. видима кръв в урината. Но с антибиотик и лекарства това може да се преодолее. И все едно проблемът е решен. След известно време обаче отново се появява. И когато след известно време се появи, се оказва, че нещата са сериозни.

- Вие, като медик, как ще обясните психическата бариера, която хората си самоналожиха по време на ковид пандемията, за да не ходят на лекар?
- Всичко е въпрос на психика. Давам пример. По време на пандемията имахме пациенти, които ги диагностицирахме с тумори. Но в същото време те казват, че се страхуват да останат в болница именно заради пандемията – страх ги е да не се заразят в болницата. И казват, че ще изчакат. Какво, всъщност, има да чакат? Това е нашият отговор. При пандемията може и да не се разболееш, особено ако си ваксиниран, но при наличието на тумор неминуемо се отива към лош изход, ако не се лекува. Психика, това е. Сега, когато се освободи психиката на хората, че вълната вече ни е подминала, започнаха да прииждат, но вече с проблеми. Буквално се получи стълпотворение. Ако го сравним с периода преди пандемията, тогава сме имали 50% по-малко случаи. Много е възможно да има някакво влияние и на самия вирус и то при хора, които са го преболедували.

- Смятате или има някаква доказана зависимост между преболедували коронавирус и този ръст на туморите?
- Следим нещата. Така да отговоря. Забелязахме, че при млади мъже, преболедували ковид, се случва да се развиват т.н. нарушения във фертилността – имат по-малка възможност да оплождат. Регистрират се нарушения в спермогенезата.

- За подобно нещо се говори по време на пандемията, но вече има ли доказателства?
- Аз съм го казвал категорично още и по време на пандемията, за да стимулирам ваксинацията. Знаете, че българите сме на последно място по ваксинации. Аз говоря на база литературни данни от научни публикации. А сега, след като заострихме нашето внимание, се оказва, че все по-често идват такива пациенти при нас. За нашия конгрес по урология, който ще е през септември месец, ще подготвим доклад. Какви точно нарушения настъпват, как настъпват, какъв е механизмът и т.н.

- Нека вкараме и малко оптимизъм в цялата работа и да кажем, че това е лечимо. Нали така…
- Сега сме в процес на наблюдение. Прилагаме лечение, разбира се. Трябва да е лечимо, да не е трайно, но трябва по-продължително наблюдение.

- В какъв период след преболедуването се изразява това?
- Няколко месеца до една година.

- Да разбираме ли, че след това има подобрение…
- Когато констатираме такъв пациент, ние почваме лечение и наблюдение. Такъв е етапът в момента. Най-интересното е, че след преболедуване от ковид симптоми в мъжките гениталии не се установяват. Чак в последствие, когато се види, че не може да се получи оплождане, хората тръгват по изследвания.

- И така стигат до вас…
- Да. В ИСУЛ имаме тази възможност да обгрижваме комплексно урологични пациенти с тумори на много високо ниво. Имаме онкодиспансер, имаме клинична онкология, лъчетерапия и т.н. Успяхме да въведем и един от методите за борба с рак на простата – т.н. нискодозова перманентна брахитерапия. Това представлява вкарване на изотопни зърна в простатната жлеза, предимно при ранни форми, и се постига 96% излекуване, при което се запазва и потентността на пациентите.

- Какво мислите за коронавируса. Отмина ли ни, или през есента може да очакваме нова вълна?
- Не съм експерт в това. Много колеги говориха. Смятам, че коронавирусът ще си остане както при грипните състояния. Ще си съществува и се надявам, че ще бъде в по-малко патогенен аспект. Вижте, имаме ваксини. Вярвам, че нещата ще бъдат под контрол.

Визитка
Академик д-р Чавдар Славов е роден през 1953 г в София. През 1979 г. завършва медицина в Медицинска академия в София, а през 1984 г. придобива и специалност „Урология“. От 1988 г. е кандидат на медицинските науки, като през 1995 г. става доцент по урология, завеждащ сектор. От 2007 г. е доктор на медицинските науки, а от 2008 г. е професор по урология. През 2010 г. получава степен магистър по „Здравен мениджмънт“ в УНСС. От 2009 до 2013 г. е Началник на Клиниката по Урология в УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, София. 2013 – 2014 г. е зам.-министър на здравеопазването. В момента е Началник Клиника по Урология и Андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ - ЕАД София. Национален консултант по урология. Бил е зам. - декан на МФ при МУ София и дългогодишен член на Факултетния и Академичния съвети при МУ София. Член на редица международни и наши научни организации – AUA, EUA, SIU, БУД и др.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 3 Отговор
    РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ е на ПЪРВО МЯСТО по инсулти в ЕВРОПА

    Коментиран от #8

  • 2 123

    22 3 Отговор
    Сатанистите ни тровят с храните.
  • 3 То всичко е торове и препарати

    18 1 Отговор
    Плодове пръскани , зеленчуци пръскани и торене. Най скапаната стока от внос се носи и продава.
  • 4 Гост 89

    27 2 Отговор
    Бреех...откриха топлата вода, от самото начало им се казваше, че игнорирането на всички заболявания и приемането САМО на ковид болни, след време ще се отрази, тези"лекари" си свиркаха и прибираха СТОТИЦИ ХИЛЯДИ левове, за да лекуват САМО ковид!
    Арам да ви са"докторе" парите, които ОТКРАДНАХТЕ, по край ПЛАНдемията, на вас и на всички участници в СХЕМАТА!
  • 5 Гошо

    18 6 Отговор
    Колко от тези хора са ваксани?Повечето усложнения са след ваксане.Ваксата помага, но не и тази, защото няма достатъчно времеви изпитания.
  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    20 2 Отговор
    А тия с туморите случайно ваксинирани ли са?
  • 7 ЛЪЖЕШ - МРАСНИК !

    5 3 Отговор
    Преди по-малко от МЕСЕЦ в Университета в ПРИНСТЪН - Ню Джърси , студентите ЕДИНОДУШНО присвоиха ТИТЛАТА " ПОЧЕТЕН Декан " на Университета на .........? На КОЙ а ? На АНТОНИ ФАУЧИ ! Ати ми дрънкаш врели - некипели ! Мръшляк !
  • 8 Само коментирам

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":



    "Урологът акад. Славов: Все по-често регистрираме напреднали тумори след ковид пандемията"


    След бодежа с ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ, за които никой не искаше да носи отговорност и здравните организации им даваха "Извънредно разрешение" или "Разрешение под условие", се очакваше да има дългосрочни проблеми.




    Коментиран от #11

  • 9 100% трябва да се имунизират и да се

    9 2 Отговор
    БУСТВАТ пъплещите ! Това е хуманитарна грижа за ЧОВЕЧЕСТВОТО по Света ! Безвъздмездно , както с овцете , свинете и козите - сега е РЕД и за Нас САМИТЕ ! Колкото по-рано приемем програмата на Партия " ШМАЙЗЕР " - толкоз по -бързо ще се ОТЪРВЕМ от " грижите " към човечеството ! Сомолетите над България ДИРИ ОСТАВЯТ ли - значи БЛАГОДЕНСТВИЕ от Запад ни ДА.ЯВАТ !
  • 10 Как смееш да се съмняваш в Антони Фаучи

    6 2 Отговор
    Това е Дар за Пъплещите по Земята Грешници от Американската Земя на НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ! Това е пътя Юнайтед ви СТАНД - Дивайтед ви ДАЙ ! Кубрат го казал а ма на български - с пръчките ! Но тук целите са ДРУГИ : От Война с Ковид , през Война в Украина , към ТРЕТА СВЕТОВНА - (ядрена) война ! Юнайтед Стейтс - Прогреса на Света !
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Само коментирам":

    ПРОСТАТАТА и УРОЛОГИЯТА са МЪЖКИ болести и никои МЪЖ не е застрахован както и никои не е застрахован от инсулт
  • 12 12340

    6 2 Отговор
    тоЪ пич-академик,
    изглежда като Шашкънин с тая шапка :)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 121

    0 5 Отговор
    От старите хора не се пада кейс на младите момчета, простата боледува и бездетни. Сенето6отива на иконт и сие старци с дебели портфейли. Дерматолог онколог го е казал, че трябва, ама няма, не им дават, ела в квартала и се уверете. Ние да не сне роми да се женим. Софче азиз и сие не става въорос за вас, по принцип, от вашите са големи сладури, в едч за жената дели, казва го брат й и яде бой от мъжа си, чекото й пукнатини
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Как пък

    6 2 Отговор
    Разбрахте че е в следствие от ковида.Майче е в следствие че не лекувахте хората от други болести а работехте само с ковид.Две години наплашени хората не ходиха и в поликлиниките за да не се заразят.
  • 18 Рошко

    3 2 Отговор
    Аз по ме интересува при чипнатите или не чипнатите
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.