Last news in Fakti

9 Юни, 2022 22:30 5 174 5

Как се появяват упоритите гъбички по краката?

  • гъбички-
  • крака-
  • гъбична инфекция-
  • лечение-
  • симптоми-
  • поява

Ето как възникват гъбичните инфекции по краката и какво можем да направим, за да се предпазим от тях

Как се появяват упоритите гъбички по краката? - 1
Снимка: Shutterstock

Краката винаги са в контакт с микроорганизми, причиняващи инфекции. Инфекциите на краката не трябва да бъдат игнорирани. В най-добрия случай те предизвикват дискомфорт, а в най-лошия случай могат да бъдат дори фатални, но повечето гъбични инфекции на краката попадат някъде по средата на скалата. Поставянето на диагноза и правилното лечение могат да предотвратят сериозните последствия от инфекцията, информира puls.bg.

Обикновено имунната система се справя със своята задача да предотврати появата на гъбична инфекция на краката, но въпреки това човек е уязвим, когато:

  • Имунната му система е отслабена;
  • Патогенът (организъм, причиняващ инфекция) е особено устойчив и заразен;
  • Целостта на кожата е нарушена, което осигурява лесен достъп на патогена до вътрешни структури.

Инфекциите на краката често са леки, което е предпоставка за лечението им в домашни условия. В по-редки случаи пациентите се нуждаят от по-агресивно лечение. Някои инфекции дори могат да предизвикат сериозни усложнения, които да доведат до хоспитализация.

Винаги е по-лесно да бъде предотвратена инфекция, отколкото да бъде лекувана. Инфекция на краката или ноктите е възможно да бъде развита поради престой в замърсена съблекалня или спа център. Гъбичките са особено устойчиви и могат да се развиват дори върху непокътната кожа.

Стъпалото, особено пространството между пръстите на краката, е идеална среда за гъбички, тъй като благоприятни условия за тях са влажни, омекотени тъкани. Гъбичните инфекции (микозите) на краката могат да бъдат продължителни и трудни за лечение, но те рядко са животозастрашаващи.

Гъбична инфекция на стъпалото (стъпало на атлет, tinea pedis)

Сърбящ, лющещ се обрив между пръстите на краката най-често е признак на стъпало на атлета (tinea pedis). Тази инфекция се причинява от няколко вида гъбички, включително тези, свързани с трихофития (състояние, причинено от гъбична инфекция, което причинява появата на малки кръгови отпечатъци върху кожата).

Гъбичките обичат влажна среда - фитнес зали, сауни и потни чорапи и обувки. Замърсените подове, кърпи или дрехи спомагат за лесното разпространяване на микозите.

Повечето случаи на гъбични инфекции могат да бъдат диагностицирани само по симптомите. По-сериозни или повтарящи се случаи могат да наложат изследване на материал от кожни лезии, който се събира чрез остъргване на кожата, с помощта на тъп скалпел. Леките случаи могат да бъдат лекувани с противогъбичен крем или спрей без рецепта. Сериозните или персистиращи инфекции може да изискват перорално противогъбично лекарство. Възможно е да бъде предписан тербинафин или итраконазол за период до шест месеца.

Гъбички по ноктите (онихомикоза)

Често срещана, бавно развиваща се гъбична инфекция под ноктите на краката се нарича онихомикоза. Тя е едно от най-честите заболявания на ноктите и засяга по различни данни до 10% от хората в различни възрасти. Симптомите включват:

  • Бяло или жълтеникаво оцветяване на нокътя;
  • Удебелени, лющещи се нокти;
  • Отделяне на нокътя от нокътното легло

Онихомикозата често придружава микоза. По-често се среща при хора с отслабена имунна система или периферно съдово заболяване (което нарушава притока на кръв към краката).

Тъканни култури от изрязани нокти могат да идентифицират специфичната гъбичка, която е причинила състоянието. Известно е, че онихомикозата е трудна за лечение. Това отчасти е така, защото кремовете за локално приложение не могат да проникнат в тъканта на ноктите. При онихомикозата пероралното противогъбично лечение има тенденция да действа най-добре, но може да отнеме до 12 месеца, за да израсне напълно нокът, който е здрав.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Манатарка

    5 0 Отговор
    Ами появяват се като обикновени, и после стават упорити 🤣😂🤣😂

    Коментиран от #3

  • 2 Човек а не БОГ

    1 0 Отговор
    Оф стига проблеми, моля ви !
  • 3 Ха-ха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Манатарка":

    Няма манатарки в гората, голяма суша по балкана.
  • 4 Рошко

    3 0 Отговор
    Язък ми че го прочетох
  • 5 Рошко

    1 0 Отговор
    Язък ми че го прочетох, просто слагайте сода бикарбонат в обувките