Last news in Fakti

23 Юни, 2022 12:32 2 732 6

Появи се болест, за която се твърди, че е унищожена преди 20 години

  • великобритания-
  • лондон-
  • вирус-
  • полиомиелит-
  • унищожена

Вирус на полиомиелит бе открит в канализацията на Лондон

Появи се болест, за която се твърди, че е унищожена преди 20 години - 1
Снимка: БГНЕС

Вирус на полиомиелит - болест, унищожена преди повече от 20 години във Великобритания, бе открит в канализацията на Лондон, предаде БГНЕС.

Пробите все още се анализират, съобщиха от Световната здравна организация. Според организацията вирусът е „произведен от ваксина тип 2 полиовирус (VDPV2)“.

„Важно е да се отбележи, че вирусът е изолиран само от проби от околната среда“, се казва в изявление на СЗО, като се подчертава, че „не са открити заразени“. СЗО, обаче, предупреждава, че „всяка форма на полиомиелитен вирус е смъртоносна заплаха за децата“.

Благодарение на огромни усилия в световен мащаб през последните десетилетия вирусът бе унищожен. Той причинява осакатяващо и потенциално фатално вирусно заболяване, което засяга предимно деца на възраст под пет години.

Случаите са намалели с 99 процента от 1988 г., когато полиомиелитът е бил ендемичен в 125 страни и са регистрирани 350 000 случая по целия свят.

Дивата версия на вируса сега съществува само в Афганистан и Пакистан, но вид ваксина, която съдържа малки количества отслабен, но жив полиомиелитен вирус, все още причинява случайни огнища на други места.

Оралната ваксина срещу полиомиелит (OPV) се възпроизвежда в червата и може да зарази други хора чрез замърсена с фекалии вода - което означава, че няма да навреди на дете, което е ваксинирано, но може да бъде смъртоносно за неваксинирани деца.

Макар и по-слаб от дивия полиовирус, този вариант може да причини сериозно заболяване и парализа при хора, които не са ваксинирани срещу болестта.

В световен мащаб има 959 потвърдени случая на VDPV2 през 2020 г., според СЗО.

Обхватът с имунизация срещу полиомиелит в Лондон възлиза на близо 87 процента, съобщи СЗО.

Здравната агенция на ООН призова OPV да бъде премахнат в световен мащаб и да бъде заменен с инактивирана полиомиелитна ваксина (IPV).

Великобритания спря да използва OPV през 2004 г., а британските здравни власти смятат, че вирусът, открит в пробите от отпадъчни води, е внесен от някой, който наскоро е бил ваксиниран с него в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе изчезнали болести

    34 1 Отговор
    Пак са изтървали "забравена" епруветка от хладилника на някоя краварска биолаборатория.
  • 2 айдеееее

    26 0 Отговор
    ново двайсе за каширане на народа по домовете
  • 3 😷😷😷

    33 1 Отговор
    След като бутнаха на Байдънови лабораторийте в Украйна, какви ли не неща може да се появят!
  • 4 Урсуса

    13 1 Отговор
    Рошавия ще Ви оправи !
  • 5 Плевенски

    14 1 Отговор
    Е, започнаха вече и в канализацията да търсят заместител на ковида.
  • 6 Закс

    7 0 Отговор
    Да се създаде боц за този нов щам ... Без коментар !