Last news in Fakti

7 Юли, 2022 15:47 1 200 2

Изтегли приложението “Дари кръв“ и стани доброволен кръводарител

  • българия-
  • приложение-
  • дари кръв-
  • кръводарител-
  • безплатно

Всеки ден повече от 500 души в България имат животоспасяваща нужда от кръв и кръвни продукти

Изтегли приложението “Дари кръв“ и стани доброволен кръводарител - 1
Снимка: БГНЕС

Всеки ден повече от 500 души в България имат животоспасяваща нужда от кръв и кръвни продукти, по данни на Българската организация за доброволно кръводаряване. Всеки ден в нашите болници обаче, има недостиг на тези продукти, съобщава БНР.

Преди две години беше разработена системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв. Тя е създадена като част от стратегията на БОДК за насърчаване и улесняване оказването на взаимопомощ.

За тези две години, потребители в цялата страна са изтеглили мобилното приложение повече от 2800 пъти. Над 600 призива за помощ с търсене на повече от 1500 кръводарители са призивите, които са пуснати през него. Проведени са 520 успешни акции за спешна нужда от кръводарители.

„Важно е повече хора да се включат като доброволни кръводарители, за да можем да помагаме на множеството спешни случаи. Все повече и повече хора ни търсят за помощ, но за да можем да реагираме, трябва да има съответно и доброволни кръводарители“, каза в ефира на Радио София Стефка Лазарова, председател на Българската организация по доброволно кръводаряване.

Всеки, който би искал да помага в случай на спешна нужда от кръв в неговия град, с неговата кръвна група, трябва да изтегли приложението „Дари кръв“ и да активира своя кръводарителски профил. Когато някой има нужда от кръв от неговата група, той ще получи нотификация за призив за помощ. Достатъчно е след това да отбележи „Искам да помогна“ и доброволец-администратор от БОДК ще се свърже с него.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бивш кръводарител

    7 0 Отговор
    Така направиха тоя живот, че даром вече никому нищо!
  • 2 Гост

    7 0 Отговор
    Много е крива системата с кръводаряването.... дарявал съм 10-12 пъти безвъзмездно. На баба ми и се наложи операция и лекарите поискаха 4 банки преди операцията. За възрастните хора, дарителите не са толкова щедри.... а аз бях дарил преди 2 седмици. Наложи се да платя на четирима мургави дарители.... На баба ми преляха само една банка и като питах лекаря защо ми е поискал 4, отговора беше че така процедирали за да има за спешни случаи....