Last news in Fakti

7 Август, 2022 21:07 6 439 10

Тези ежедневни напитки са по-вредни от газираните

  • напитки с добавена захар-
  • здраве-
  • газирани напитки-
  • вредни за здравето

Експеримент установи, че сладките безалкохолни напитки убиват до 184 000 души годишно

Тези ежедневни напитки са по-вредни от газираните - 1
Снимка: Shutterstock

Трудно можем да устоим на студените газирани напитки, особено в горещите летни дни. Изследователите от Университета Тъфтс направиха експеримент и установиха, че сладките безалкохолни напитки убиват до 184 000 души годишно.

Вероятно сте чували повече от веднъж, че пиенето на газирани напитки е вредно, но досега не сте знаели защо.

Захарта, която се съдържа в тези напитки, е в чудовищно количество. Тя води до възникването на смъртоносни болести като диабет, болести на сърцето и кръвоносните съдове, както и рак. Вероятно не знаете обаче, че има и други напитки, които могат да доведат до същите последстви, пише zdrave.to

Най-често срещаните са 6:

Плодов сок

Всички ние, купувайки сок в супермаркетите, наивно вярваме, че водим здравословен начин на живот. Но ако прекарате няколко минути в четене на етикета, ще видите, че съдържанието на натурален сок ще бъде в най-добрия случай 30%.

Освен другите добавки, соковете съдържат голяма доза захар. Прясно изцедените сокове също съдържат летална доза захар. Най-добре е да се яде портокал вместо да се пие портокалов сок.

Спортни напитки

Такива напитки включват например Red Bull, Gatorade. Проучванията, проведени от Колеж по дентална медицина в Университета в Тенеси, показват, че Gatorade е един от най-вредните за зъбите напитки. Само Coca-Cola е пред него. Една бутилка Gatorade и други като него съдържа около 34 грама захар, да не говорим за хранителни добавки и изкуствени подсладители.

Енергийни напитки

Енергетиците имат ободряващи свойства поради добавките като таурин, женшен и гуарана. Това означава, че напитките са буквално натъпкани с кофеин и захар. Известно е, че продължителното използване на тези вещества в големи количества води до влошаване на психичното здраве, безсъние и заболявания на сърдечно-съдовата система.

В лабораторен експеримент, проведен от Forbes, е установено, че малка бутилка ENERGY съдържа от 150 до 210 грама кофеин. Повечето енергийни напитки също съдържат около 30 грама захар.

Студен чай

Става въпрос за популярните напитки, които се продават в магазините, а не домашно приготвени чайове. Много хора мислят, че те не вредят на здравето им, защото чаят съдържа полезни антиоксиданти.

За съжаление, всички ползи изчезват поради голямото количество захар, което се добавя от производителя.

Кокосова вода

Тази напитка има много фенове сред тези, които водят здравословен начин на живот. Това се дължи на факта, че кокосовата вода съдържа много калий и електролити. И това наистина би било супер полезна напитка, ако не беше за захарта и изкуствените вкусове, които се добавят към него. Подсладителят убива всички ползи от пиенето на такава вода.

Кафе с различни добавки

Много хора не могат без сутрешното кафе. Добре е обаче да се въздържате от добавки към ежедневната напитка.

Не можете да си представите обаче колко калории и захар има в лате-то и капучиното. Тази напитка може да съдържа до 400 килокалории.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    39 5 Отговор
    Студена ракийка , с вода , и салата ! И пращиш от здраве !!!

    Коментиран от #2

  • 2 Буци

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Сега се пие ледена бира, а не ракия да се потиш на пор.
  • 3 жжжжжж

    13 9 Отговор
    ракия с лед и домашна салата.
  • 4 Дионисис

    6 23 Отговор
    Ракията е турска напитка, по тия земи се е пили вино.
  • 5 Дедо

    23 1 Отговор
    Не знам откъде си ги превеждате тези статии но летална доза захар в плодов сок може би става за проби върху мишки, пили сок 10 години?
  • 6 Батко ви

    15 1 Отговор
    За тва жулим само бира, рИкия и вино бате...
  • 7 Тошо

    8 6 Отговор
    Във Враца пием кафе с рикиа от сутринта.
  • 8 Уса

    20 2 Отговор
    Тия западни боклуци ги отказах преди 15 години и не ми липсват изобщо
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.