Last news in Fakti

7 Септември, 2022 14:34 1 076 3

Всяко четвърто дете над 10 г. е опитвало цигара

  • цигара-
  • деца-
  • пушене

Пушенето в ранна възраст води до по-тежки зависимости

Всяко четвърто дете над 10 г. е опитвало цигара  - 1
Снимка: Shutterstock

Пушенето в младежка възраст продължава да е сериозен проблем за страната ни, като всяко четвърто дете над 10 години е опитвало поне веднъж цигара. Това сочи изследване на Националния център по обществено здраве и анализи.

Група деца в централен парк разказват, че пушат всеки ден, а достъпът до цигари е неограничен. „Отиваш в магазина, просто питаш за кутия цигари и ти я дават. В училище всички пушат. Отиваш до магазинчето пред даскало, и пушите“, разказват те пред бТВ.

От центъра по обществено здраве и анализи отбелязват, че пушенето в ранна възраст води до по-тежки зависимости, като близо 90 на сто от пушачите са запалили първата си цигара преди пълнолетие.

„Има изследвания, които доказват, че нашите 15-16 годишни момичета са на 1 място в Европа по употреба на тютюневи изделия - това са факти, които трябва да стреснат държавата“, коментират от Коалиция за живот без тютюнев дим.

Расте и употребата на бездимни и електронни цигари. 57% от младите проявяват интерес към тях, а деца на 11-13 години употребяват новите устройства.

Лекари предупреждават - детският организъм е много по-уязвим. „Всеки пушач има бронхит. Всеки пушач има повишена сърдечна честота или артериално налягане. Цигареният дим води до недостиг на кислород. Децата не помнят, разсеяни са, нервни, неспокойни са, забравят, намалява им се им интелектуалният капацитет. Няма безопасен заместител на тютюна“, коментира педиатърът Елена Вучкова.

И докато деца разказват колко е лесно да се сдобият с цигари - от комисията за защита на потребителите заявиха за bTV, че за последните две години и половина няма глобени търговци, за това, че продават тютюневи изделия на непълнолетни.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 2 Отговор
    Това е закодирано в българското ДНК още от края на 70-те, когато за една домакиня не е имало особено развлечение, освен да кури цигари от рано сутрин, до късно вечер на балкона на панелката. Така вече 3 поколения, модерни урбанизирани дами се раждат и все на едни и същи балкони пафкат.

    Коментиран от #3

  • 2 Защо

    2 0 Отговор
    А защо КЗП не глобява за продажбата на цигари на деца?
  • 3 +13212225093

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Дрънкаш наизуст - тогава жените не пушеха! /със скромни изключения/ А и нямаше много панелки още - само няколко експериментални...