12 Септември, 2022 15:02 4 539 3

Лекар посочи кой и защо не бива да яде патладжан

  • патладжан-
  • патладжани-
  • диетолог-
  • лекар-
  • заболявания

Според диетолога д-р Королева хората с определени заболявания не могат да ядат патладжан

Лекар посочи кой и защо не бива да яде патладжан - 1
Снимка: Shutterstock

Патладжанът, или както също го наричаме "син домат" е доста разпространен зеленчук. Той освен че е вкусен, носи и няколко значителни ползи за здравето.

В същото време в определени случаи консумацията на патладжан може да доведе до негативни последици. Руският общопрактикуващ лекар и диетолог д-р Маргарита Королева разкри кой трябва да внимава с този зеленчук.

На първо място това са хората с автоимунни заболявания. При наличие на алергии или дивертикулит е по-добре да се откажете напълно от патладжана. Според специалиста този зеленчук подпомага възпалителните процеси в организма. Консумиран редовно, патладжанът ускорява възпалението.

"Патладжаните не трябва да се консумират от хора с автоимунни проблеми, особено когато се обострят. Това се отнася за пациентите с автоимунен тиреоидит, автоимунни заболявания на ставите и червата.

И, разбира се, този зеленчук не трябва да се консумира при алергия към него“, допълва експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 1 Отговор
    Патладжан е заължително да яде всеки,ако иска да не се разболее от РАК,на гърда или дебело черво!
  • 2 ха ха

    11 0 Отговор
    Преди да го консумирате, трябва да го оставите известно време във вода със сол, за да се махне горчивината...!

    Коментиран от #3

  • 3 Идън

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Горчивината идва от кората. Винаги я махам.