27 Септември, 2022 16:45 2 775 5

Първи признаци на рак на гърдата

  • мамолог-
  • признаци-
  • рак на гърдата-
  • здраве

Промяната в размера или формата на млечните жлези е един от първите признаци

Първи признаци на рак на гърдата - 1
Снимка: Shutterstock

Лекарят, онколог-мамолог Гурами Кветенадзе, посочи как можем да разберем, че имаме някакъв сериозен здравен проблем. Той изброи признаците, които показват ранния стадий на вида рак, който е най-често срещан при жените - рак на гърдата.

Един от първите признаци на рак на гърдата специалистът нарече промяна в размера или формата на млечните жлези, пише zdrave.to.

„Всяка асиметрия (на гърдата), която може да се появи, е знакът, който изисква посещение при лекар“, подчерта Кветенадзе.

В същото време той уточни, че асиметрията на млечните жлези може да бъде вродена. Според лекаря тази особеност се среща при 30 процента от жените.

Кветенадзе също така посъветва незабавно да се свържете със специалист, ако се открие подуване на тъканта или удебеляване на кожата на гърдата. Друг симптом, който трябва да предизвика подозрение у жената, е появата на бучка в гърдите.

„В млечната жлеза, с нейната нормална структура, не трябва да има никакви уплътнения“, каза онкологът.

Той отбеляза, че уплътнението не винаги е злокачествено: в някои случаи може да бъде доброкачествено образувание, например киста.

Секрецията от зърната също може да говори за рак на гърдата, допълва лекарят.

„Сечението от зърната може да бъде и от нормален характер, като анатомична особеност на всяка жена. Но ако започне да се появява някакво патологично течение, а това включва кърваво течение, ярко кехлибарено или обилно течение, това е един от признаците за необходимост от контакт с мамолог “, заключи специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор
    БЛАГОДАРЯ
  • 2 Роза

    4 0 Отговор
    Да пази Бог!
  • 3 Ффхйн

    8 0 Отговор
    А за рак на простатата някой нещо да каже или да създаде някоя инициатива, ама не явно мъжете не са важни.

    Коментиран от #4

  • 4 Бе по-добре да не ти казват такива по ра

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ффхйн":

    Ходи си редовно на профилактични, че усетиш ли симптоматика, вече може и да си позакъснял /да не дава Господ/
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.