Last news in Fakti

6 Октомври, 2022 16:49 1 865 10

COVID-мерките в страната удължени до 12 октомври

  • covid-мерки-
  • удължаване-
  • 12 октомври

Мерките предвиждат задължително носене на предпазни маски в лечебни заведения, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни

COVID-мерките в страната удължени до 12 октомври  - 1
Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки в страната остават в сила до 12 октомври. Това става ясно от заповед на Здравното министерство, която влиза в сила от днес (06.10.22 г.).

С документа се въвеждат някои правила, които ще са в сила една седмица, съобщават от dariknews.bg.

Мерките предвиждат задължително носене на предпазни маски в лечебни заведения, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Изключение се допуска за деца до 6-годишна възраст.

Всички хора, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, трябва да спазват физическа дистанция от 1,5 м.

Работодателите и ръководствата във висшите учебни заведения имат ангажимент да проветряват редовно помещенията и да осигуряват дезинфекция. Не трябва да се допускат на работа или в университета хора с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други). При възможност и по преценка те ще трябва да организират и дистанционна форма на работния процес (надомна работа/работа от разстояние) и/или работно време с променливи граници или работа на смени.

В обществените и търговските обекти е задължително да може да се осигури дистанция от метър и половина, както и да има поставени дезинфектанти на входовете.

Задължително остава и провеждането на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и
възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване


Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    32 0 Отговор
    Всяко чудо за три дни, всяка пандемия за 3 години. Прави ли ви впечатление, че вече няма съобщения, колко хора са починали от коронавирус вчера, миналата седмица, миналия месец. Според мен защото вече никой не умира, понеже почти всеки е преболедувал корона вируса. И онзи противен математик от БАН, който е учил за математик, а държавата го назначи за вирусолог и него вече го няма по ТВ.

    Преди 3 години един доста странен човек - вирусолог излези и предрече всички това, за доц. Мангъров говоря.. Никой не го взе на сериозно Никой не искаше да го чуе, даже безброй алчни фармацевти продаващи ваксини и лекарства и негови колеги, които се оказаха некадърни лекари искаха да му запушат остата, да го уволнят и "изгорят на клада" за да запушат устата и на неколцината други лекари като Мънгъров. Само неколцина лекари колеги го защитиха от линчуването, но не застанаха зад думите му.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ваксиниран3002

    38 0 Отговор
    Ето това е фашизъм, национални ограничителни мерки, срещу хрема. Тиквата се върна и се започна. Следващото кое ще е ККП-та с въоръжени до зъби войници? Скафандри, за да не хванем хрема???? После пак гласувайте за тикви.
  • 5 Мнение

    33 0 Отговор
    Ами ще удължават, като има още глупаци да ги търпят, вместо така да ги изметат, че в главите им да остане бяло петно на мястото на "ковида".
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Доктор

    20 0 Отговор
    Айде стига вече с тия простотии...
  • 9 хихи

    9 0 Отговор
    Това за струпване на хора и дастанцията най ми хареса

    Прилича на епизод от "Храбрия войник Швейк"

    П.С. Те ли са малоумни или нас смятат за такива???!
  • 10 сашо

    0 0 Отговор
    ГЛАДНИ И АЛЧНИ ЛЕКАРИ НЯМАТ КРАЙ.ЗАЩО 3 Г НЯМА ЛЕКАРСТВО СРИЩУ КОВИТ...ЗАЩО