Last news in Fakti

9 Октомври, 2022 12:19 1 292 13

Сьомгата и сардините помагат срещу деменция

  • сьомга-
  • сардини-
  • омега-3 мастни киселини-
  • мозъчна дейност-
  • деменция-
  • здраве

Храни с омега-3 мастни киселини могат да подобрят мисловните ни умения

Сьомгата и сардините помагат срещу деменция - 1
Снимка: Shutterstock

Хората, които в средна възраст консумират повече храни с омега-3 мастни киселини - като сьомга, сардини и риба тон - могат да подобрят мисловните си умения и да имат по-добра мозъчна структура от онези, които не спазват тази диета, съобщи ЮПИ, позовавайки се на американски учени.

"Подобряването на диетата ни е един от начините да подобрим здравето на мозъка си", казва в съобщение за медиите Клаудия Л. Сатизабал, водещ автор на изследването и доцент в катедрата по здравни науки за населението в Центъра по здравни науки към Тексаския университет в Сан Антонио.

Тя също така ръководи екипа по невробиология на населението в Института за Алцхаймер и невродегенеративни заболявания "Глен Бигс" в същия университет.

Според Сатизабал, ако хората могат да подобрят своята "когнитивна устойчивост" и потенциално да се предпазят от деменция с прости промени в храненето, това може да има значително въздействие върху общественото здраве.

"Още по-хубаво е, че нашето проучване показва, че дори скромната консумация на омега-3 може да е достатъчна за запазване на мозъчната функция", казва тя. "Това е в съответствие с настоящите диетични насоки на Американската асоциация по сърдечни заболявания да се консумират поне две порции риба седмично, за да се подобри състоянието на сърдечносъдовата система."

Резултатите от проучването са публикувани в сп. "Нюролъджи" на Американската академия по неврология, предаде БТА.

В проучването са участвали 2183 "когнитивно здрави" хора на средна възраст 46 години, които не са имали деменция или инсулт. Измервани са нивата на омега-3 мастни киселини в организма на участниците, те са се явявали на тестове за абстрактно мислене и им е правен ядрено-магнитен резонанс за измерване на обема на мозъка.

Учените установяват, че хората, които са консумирали повече омега-3 мастни киселини, са имали по-високи средни резултати на теста за абстрактно мислене и са имали по-големи средни обеми в областта на хипокампуса на мозъка, който играе важна роля за паметта.

Сатизабал заяви, че резултатите трябва да бъдат потвърдени с допълнителни изследвания, "но е вълнуващо, че нивата на омега-3 могат да играят роля за подобряване на когнитивната устойчивост, дори при хора на средна възраст".

Тя описва изследването като моментно, тъй като участниците не са били проследявани във времето. Така че според нея резултатите показват връзка, но не доказват, че консумацията на омега-3 мастни киселини ще запази мозъчната функция.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 всички

    4 0 Отговор
    Риби съдържащи омега 3 мастни киселини - аншоа, херинга, скумрия, дива сьомга, сардини, есетра, риба тон, езерна пъстърва и лефер.
  • 2 Винкело

    7 1 Отговор
    Сардините са противни. Сьомгата гони 60 лева килото. Ще си я караме прости.
  • 3 Име

    8 0 Отговор
    Сьомга но да не е от развъдник.
  • 4 На пенсионерите

    7 0 Отговор
    по 3 кила месечна добавка дива сьомга !
  • 5 Сталин

    5 0 Отговор
    Значи всички българи с деменция,99% от българите не са виждали сьомга и сардини

    Коментиран от #9, #13

  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Бай Хуеф🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    5 0 Отговор
    Факти шмекерува отново - да не би Байдън и Зеленчуков да ме ядат сьомга
  • 7 Що за дървена реклама на рибовъдс

    3 0 Отговор
    Омега Три я има във всички риби така,че що е писала тая само сьомга?Та,освен във всякаква та риба,Омега Три е в яйцата,слънчогледово олио,в рапицата-повече от слънчогледа,тиквено олио/масло още повече.В зехтина е много,много малко(13-14 пъти по-малко,отколкото в слънчоглед олио и 20 пъти по-малко,отколкото в рапицата,или зехтина може би има други целебни свойства.Разбира се студено пресован зехтин.Или тук му е мястото да се каже и за студено пресовани слънчоглед.олио,или рапица.А това от тиква,то си е студено пресовани и доста пъти по-скъпо.Та тва е с храната.Сьомгата е с различни цени.Примерно в руския североизток-Камчатка,Колима и т.н. килограм лук за готвене-три килограма сьомга.Рибата,уловена по реките у нас в Бг-далеч по-вкусна от сьомгата.И такива работи.Другата Омега е Омега 6.Животински храни,месото включително,зехтин,кашкавал,сирене.Трудно се смила и прави пакости на по-възрастните.
  • 8 Аз съм ссср

    1 0 Отговор
    Кажете на баидън
  • 9 виж коментар 1

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    Пъстървата може да ги замести.
  • 10 Аз съм ссср

    0 0 Отговор
    Кажете на баидън
  • 11 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Това рекламно заглавие иска да ни подскаже-купувайте сьомга и сардини български тъпанари и така ще си оправите здравето съсипано от Боко,Доган,Пеевски,Кирчо,Кокорчо и Корнелия.
  • 12 Уса

    1 0 Отговор
    Има проблем,ако сьомгата е от развъдник съдържа само бойни отровни вещества.Това е най-опасната риба от развъдниците
  • 13 селтак

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    Е ка да не съм виждал сьомга бе еей! По телевизора съм виждал как ги едът мечките в Аляска! Абе еей!🤣🤣🤣🤣🤣