Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 11:13 2 011 14

Нова вълна от COVID-19 се надига в Европа

  • ковид-19-
  • вълна-
  • случаи-
  • мерки-
  • вирус

Твърдят Световната здравна организация (СЗО) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)

Нова вълна от COVID-19 се надига в Европа - 1
Източник: БГНЕС

Нова вълна от случаи на COVID-19 изглежда се разпространява в Европа, твърдят Световната здравна организация (СЗО) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), цитирани от Ройтерс.

Регионалните данни на СЗО показват, че в Европа е регистрирано нарастване на случаите на COVID-19 през седмицата, приключила на 2 октомври, отбелязвайки увеличение от 8 процента спрямо предходната седмица., цитира news.bg.

"Въпреки че ситуацията е различна от преди една година, е ясно, че пандемията от COVID-19 все още не е приключила", заявиха в съвместно изявление в сряда директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге и директорът на ECDC Андреа Амон.

"За съжаление виждаме, че индикаторите отново се повишават в Европа, което предполага, че е започнала нова вълна от инфекции", казаха те.

СЗО и ECDC отбелязаха, че милиони хора в цяла Европа все още не са ваксинирани срещу COVID-19. Те призоваха европейските страни да прилагат ваксини както срещу грип, така и срещу COVID-19 преди очакваното нарастване на случаите на сезонен грип.

"Потенциалната съвместна циркулация на COVID-19 и сезонния грип ще изложи уязвимите хора на повишен риск от тежко заболяване и смърт, с вероятност от повишен натиск както върху болниците, така и върху здравните работници, вече изтощени от почти три години борба с пандемията", казаха те.

"Няма време за губене", се казва в съвместното изявление и се добавя, че уязвимите групи като бременни жени, хора над 60 години и тези със съпътстващи заболявания трябва да се ваксинират както срещу сезонния грип, така и срещу коронавируса.

Миналата седмица здравен служител във Франция каза, че страната е навлязла в осма вълна на COVID епидемията.

"Да, ние сме в тази осма вълна", каза Брижит Отран, която е член на правителствения стратегически съвет за ваксиниране. "Всички индикатори се движат нагоре."

Данните за COVID-19 във Франция, публикувани на 3 октомври, показват, че седемдневната средна стойност на новите случаи на ден е достигнала 45 631, което е най-високото ниво от 2 август.

ECDC и СЗО Европа издадоха своето предупреждение, след като ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус каза през септември, че случаите на COVID-19 са намалели драстично през седмицата на 4 септември, достигайки най-ниския си брой от март 2020 г., когато започна пандемията. Тогава той каза, че "краят се вижда".

Въпреки това Гебрейесус призова нациите да продължат усилията си срещу вируса, който уби повече от шест милиона души и зарази повече от 606 милиона по света.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да се ваксинират всички

    29 3 Отговор
    По принуда!защото населението ще удари скоро 10 милиарда на планетата земя..климатични проблеми!проблеми с храната..трябва да останат поне един милиард!

    Коментиран от #10

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 0 Отговор
    Нали са ВАКСАНИ масово ‼️‼️
  • 3 др Гей Билтс

    31 0 Отговор
    Модерната медицина е толкова напреднала в днешно време, че вече всички сме болни постоянно. Да се пазят ваксинираните, това е вече само тяхна пандемия. Ние оцеляли отравянията 2020г имаме минимум 25г резистентност. Също както при Антракс.
  • 4 ахаа

    40 0 Отговор
    И го каза този кюмюр. Що не каже как ръсихте, и продължавате да ръсите вече над седмица, цяла Европа.

    Коментиран от #6

  • 5 Гошо

    25 2 Отговор
    Айде пак ще има боц, маски, ограничения и какво ли не. Тия докато не убият малкият и среден бизнес няма да се кротнат, за пенсионерите и хронично болните да не говорим. Но масовата психоза като че ли почна да отшумява, да вземат да пуснат нещо по-страшно, едра шарка например, тогава вече може и да мине номерът.
  • 6 Плащат му да говори.

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "ахаа":

    Взима милиони!
  • 7 ъпдейт 5

    19 0 Отговор
    Бустърите изветряват.. Терапията е до живот.
  • 8 Ъхъъ

    20 0 Отговор
    Сега като смешат кокошия грип с маймунския и сътворят поредната гад , "случайно" шимпанзе ще го изтърве в китайска тоалетна...или може би индийска и глей кво стана! Вратата вече е отворена...оправдания много
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 честен ционист

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да се ваксинират всички":

    Да бе, ще се занимава някой да ви мори по единично, щото сте много важни, понеже няма за тая цел болести, глад, войни.
  • 11 Тодоров

    12 0 Отговор
    Започва нормален сезонен грип. Тези хрантутници от СЗО обаче се опитват пак да изкарат някой паричен знак. Според мен този техен нов щам COVID-19 трябва да е ПУТИН-22. СЗО е напълно безполезна организация, даваща само директиви и предписания, нищо практическо. Кой е българският представител в/за СЗО ? Дайте да го видим какво точно прави, на кого или пред кого се отчита, каква заплата получава за несвършена работа. Крайно време е България да напусне тази паразитна организация. Навремето Тръмп хубаво им се беше заканил.

    Коментиран от #14

  • 12 Вирус

    3 0 Отговор
    Айдее почна се не трябва да протестираме щото ще се заразим подготвят ни плана си върви уж конспирация ама си е истина хахаха
  • 13 Вирус

    4 0 Отговор
    Значи миналата седмица с часове не изчезваха следите в небето мършляци
  • 14 Световната печатарска банка

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тодоров":

    Не стига това ами издаваните директиви и предписания дори не са задължителни за никого. Тотал паразити!