16 Октомври, 2022 08:27 2 236 27

Очаква се силна грипна вълна тази зима

  • зима-
  • грипна вълна

Заради един от циркулиращите щамове този сезон - Дарвин - най-засегнати ще бъдат възрастните над 65 години и малките деца. Лекарите препоръчват поставянето на ваксина. У нас все още няма регистриран случай на грип

Очаква се силна грипна вълна тази зима - 1
Снимка: БГНЕС

След две години, в които грипът почти не се появи заради доминацията на COVID-19 вируса, тази зима очакванията са за по-силна грипна вълна.

Заради един от циркулиращите щамове този сезон - Дарвин - най-засегнати ще бъдат възрастните над 65 години и малките деца. Лекарите препоръчват поставянето на ваксина. У нас все още няма регистриран случай на грип, информират от "Фокус".

Грипът е силно заразна инфекция. Тъй като е минало известно време от последната истинска грипна епидемия, сега рискът от зараза е по-висок, особено за неваксинираните.

"Тези, които боледувалите от грип пред това или са се ваксинирали може да имат някаква останала имунологична памет, която би могла да бъде възстановена", казва доц. д-р Велислава Терзиева - началник на лабораторията по клинична вирусология в УМБАЛ "Лозенец", предават от БНТ.

За разлика от COVID вируса, при заразяване с грипния вирус е почти невъзможно инфекцията да протече безсимптомно. Ако човек е ваксиниран или имунната му система се справи добре - ще има поне леки симптоми. Ваксината обаче може да предпази от тежки увреждания на организма, които изобщо не са за пренебрегване.

"Има ваксини, които са подходящи за здрави хора, това е самият състав на ваксината и начинът, по който е приготвена. И има ваксини, които са по-подходящи за възрастни, за хора с потисната имунна система", обясни доц. д-р Терзиева.

Хиляди в последните две години имат някакви увреждания след прекаран COVID. Това може да бъде предпоставка за по-сериозно протичане на евентуална грипна инфекция.

"Всеки може да диференцира кога започва да се влошава, кога кашлицата се задълбочава, кога получава задух, кога температурата не спада. В тези случаи е задължителна лекарска помощ", обясни лекарят.

Преди поставянето на грипна ваксина е препоръчително да се направи антигенен тест, а имунната система да е успокоена.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошко

    3 8 Отговор
    Търся сигурен начин да напусна държавата. Аз съм лице, обявено за общодържавно издирване, без влязла в сила присъда. Ако ме открият и минем през съда, ме чакат поне 20 години. Каквото станало, станало, белята е направена, сега трябва да се махна оттук и се надявам на всякаква помощ и варианти.

    Коментиран от #9, #17

  • 2 Хи хи хи

    26 2 Отговор
    Тошко,в Украйна се търсят хора бре !!!

    Коментиран от #8

  • 3 Както

    29 0 Отговор
    всяка зима върлуват повече вируси !
  • 4 Име

    49 0 Отговор
    Грипа не е изчезвал, просто го пишеха ковид.
  • 5 Гешев

    15 0 Отговор
    Виждам ,че си от нашите,дай координати ще ти помогна.
  • 6 Гешев

    11 0 Отговор
    Тошко при мен ще си в безопасност.
  • 7 Пич

    30 0 Отговор
    Идва грип..... изведнъж...... Ура...... не е ковида......!!! Докъде ни докараха.....да се радваме на обикновен грип.....!!! Но , ако пуснат ковида отново в Европа , кой ще плаща на Украйна.....???!!!

    Коментиран от #11

  • 8 Тошко

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хи хи хи":

    Е, бягай ти там. Аз имам и дете, което смятам да взема със себе си. Майката и съдът не ми дават абсолютно никакъв достъп до него. Междувременно плащам издръжка. Ще го разтълкуват като отвличане, но това ми е последната грижа. 20 години ме чакат минимум, ако ме хванат хиените. Един сак дрехи имам и едно 3-годишно. Взимам ги със себе си и се чупя оттук през най-безопасния маршрут.
  • 9 Кирчо

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Тошко":

    Тошко , бегом през Козяк , да се закълнеш на Херото , и идваи , с Асенчо да те правим депутат ! Такива хора ни трябват ! Ние осигуряваме имунитет , от тебе искам само , 50% от золумите , които правиш , да превеждаш в офшорките , които ти посочим !
  • 10 Лост

    9 0 Отговор
    Из аз се деференцирах, че нямам ковид, аз ама лабораторията казва, имаш, имаш. 🙄
  • 11 Рошко

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    Всичко е ковид,модерно е. Чипнете се и живейте вечно

    Коментиран от #13

  • 12 Няма такава държава

    24 0 Отговор
    След две години, в които грипът почти не се появи заради доминацията на COVID-19 вируса, тази зима очакванията са за по-силна грипна вълна. Нормално ковида беше грип ...
  • 13 Няма такава държава

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Рошко":

    Аз ваксина не съм слагал изкарах подобно на ковида но си беше грип имах обоняние.. само температура и запушен нос но аз си и имам и синузит.. как за 2 години не ме тръшна като по новините ..

    Коментиран от #23, #24

  • 14 Важното е, че

    4 15 Отговор
    Капейкин се ваксинира!
  • 15 Закс

    17 0 Отговор
    Имаме си застояли лекарства против грип ! Бизнеса за малко да потъне !!!
  • 16 Исторически парк

    21 0 Отговор
    Ковида пак му върнаха старото име.. грип.
  • 17 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тошко":

    Ми освен да те предам на полицията..

    Коментиран от #21

  • 18 Я Я Я Я ДА

    5 3 Отговор
    ТОЗ РАДЕВ ЩЕ ОПРОПАСТИ ДЪРЖАВАТА ОТ КЪДЕ СЕ НАМЕРИ БЕ ........................МИЗЕРИЯ И ГЛАД НАСТАНА - ГОЛЯМА СКЪПОТИЯ БЕ - ВЪРНАХМЕ СЕ ПРЕЗ КОМУНИЗМА - ТОВА НЯМА ОНОВА НЯМА - СРАМОТА Е ДА ТОРМОЗИШ НАРОДА ...........................................................................
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Трак🇺🇦🇯🇵🇮🇷🇧🇬🇮🇹🇩🇪

    18 0 Отговор
    Еми като пръскат нон стоп от самолетите нормално е да се очаква ! Те знаят даже и щамовете и датите от които ще почнат заразите - СЛУЧАЙНОСТ ?
  • 21 Тошко

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Много като тебе вече плакаха.
  • 22 Ало

    7 0 Отговор
    Фарма бизнесът заръзява и после пуска точните лекарства и народа си казват "е те фармацевтите и докторите са номер едно"
  • 23 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Няма такава държава":

    То тръшка само идиоти, а за синузита има там некав антибиотик, за две апчета пият се през 2дена струваха ми 15 лв преди 10 години, и оттогава нямам проблем
  • 24 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Няма такава държава":

    То тръшка само идиоти, а за синузита има там некав антибиотик, за две апчета пият се през 2дена струваха ми 15 лв преди 10 години, и оттогава нямам проблем, та по интересувай се
  • 25 Хахаха

    12 0 Отговор
    Айдеее пак истерии и плашене. Няма ковид, сега ужасна грипна епидемия, каквато си има всяка зима. Ама да вървят лекарствата е важно.
  • 26 Павел пенев

    11 0 Отговор
    Очакваме активизирането на бялата мафия при липса на топла вода и парно,силна грипна вълна и завишени цени на лекарствата. Гнусни демократични същества.
  • 27 Вирус

    0 0 Отговор
    Ейй въртят сучат ваксина та ваксина какво само лъжете бе появи се и нова геройка да агитира