Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 15:47 1 429 3

Директорът на Педиатрията: Изграждането на частна детска болница би обезглавило държавното детско здравеопазване

  • директор-
  • педиатрия-
  • частна детска болница

"Когато изграждането на комплексна детска грижа бъде делегирано на един частник, който в инвестиционното си намерение декларира, че смята да изгради едно лечебно заведение от порядъка на 400 легла и за санитарите е ясно, че такава потребност за София няма", казва д-р Благомир Здравков

Директорът на Педиатрията: Изграждането на частна детска болница би обезглавило държавното детско здравеопазване - 1
Снимка: БНТ

Изграждането на частна национална детска болница ще "обезглави" държавното детско здравеопазване, заяви в "Денят започва" д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести "Иван Митев".

"Когато изграждането на комплексна детска грижа бъде делегирано на един частник, който в инвестиционното си намерение декларира, че смята да изгради едно лечебно заведение от порядъка на 400 легла и за санитарите е ясно, че такава потребност за София няма. Но частните болници не възпитават кадри, а ги изтеглят от вече съществуващите структури. В детското здравеопазване обаче няма как на пазарен принцип да бъдат привлечени отделни хора, защото и най-добрият хирург, реаниматор и детски травматолог без екип не могат да гарантират положителен резултат за лечението на детето", каза Здравков.

По думите му, за да се формира един добър педиатричен специалист, са необходими между 5 и 7 години, а изграждането на добре функциониращ педиатричен екип отнема около 10 години.

"Подобна инвестиция няма как да има възвращаемост, ако финансирането е само от НЗОК без доплащане. От къде може да се спести - от заплати не може, за да привлекат персонал. Може от броя на персонала, от качеството на медицинските материали, от качеството на здравната услуга", каза още Здравков.

Журналистът и граждански активист Надежда Цекулова се усъмни в намерението на инвеститора частната болница да работи без доплащане от пациентите.

"Да, те пишат, че няма да се плаща от родителите, защото това е незаконно. Те ще доплащат обаче, за да получат стая, за да получат придружител, екип и т.н.", изтъкна тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    1 0 Отговор
    Държавно здравеопазване? Какво е това !
  • 2 ТАТО

    3 0 Отговор
    Идете в частната детска болница в Овча купел ЗДРАВЕТО , и в педиатрита в Александровска и открийте разликата!
  • 3 толкова е ясно

    6 0 Отговор
    Ами нали заради това беше цялото размотаване и всички пречки и забрани. Здравеопазването отдавна вече не е държавно. Стъпка, по стъпка, хиените стъпкаха възможността , обикновения човек да се лекува.
    Вече е невъзможно да платиш частен преглед, да не говорим за изследвания. Ако си с направление, дори да си спешен , няма часове. Но, провери, обади се и кажи "частен преглед", веднага - любезно те питат днес ли, утре ли. Та нищо чудно, да попречат, и да стане невъзможно, построяването на национална педиатрия.