23 Октомври, 2022 19:49 2 482 11

Бадемите са полезни за стомаха

  • бадеми-
  • здраве-
  • чревна микрофлора-
  • стомах

Консумацията на бадеми насърчава метаболизма на чревните бактерии

Бадемите са полезни за стомаха - 1
Снимка: Shutterstock

Редовната консумация на бадеми подобрява състава на чревната микрофлора, като по този начин оказва положително въздействие върху здравето на червата като цяло, пише сп. "Америкън джърнъл ъв клиникъл нютришън", позовавайки се на резултатите от британско проучване, предаде БТА.

Изследването, направено от учени от Кралския колеж в Лондон, е обхванало 87 души, които често са похапвали нездравословни храни като шоколад или чипс и не са консумирали достатъчно фибри.

Доброволците са били разделени на три групи. Участниците от първата група са се подкрепяли с 56 грама цели бадеми в продължение на една седмица, а от втората - с 56 грама смлени бадеми. Изследваните лица от третата група са хапвали мъфини със съответното калорийно съдържание.

Авторите на изследването са установили, че при хората, които са хапвали бадеми, са отчетени значително повишени нива на бутират. Бутиратът е късоверижна мастна киселина, която играе ролята на гориво за клетките на дебелото черво, регулиращи усвояването на хранителните вещества в червата и спомагащи за подобряването на функцията на имунната система.

"Резултатите показват, че консумацията на бадеми насърчава метаболизма на чревните бактерии по начин, който може да има положително въздействие върху чревното здраве като цяло", казва ръководителят на изследването професор Кевин Уилън.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доста им е

    13 2 Отговор
    висока цената обаче
  • 2 Уискито е

    9 1 Отговор
    Полезно за бадемите. Бадемите ако не са обработени с пестициди и хербициди са полезни за здравето. Но вредни за портфейла 😂🤣😅
  • 3 Много са твърди

    9 1 Отговор
    половината ми зъби липсват и трудно ги ям

    Коментиран от #9

  • 4 мадуран

    8 3 Отговор
    "Най- полезни" са американските ГМО бадеми ,коити се предлагат на Бг пазара. 80% от това което се предлага у нас са американски.
  • 5 1111

    11 0 Отговор
    Бадемите в бг идват от тюркие гмо боклук,яжте бг орехи или ядки от бг кайсии

    Коментиран от #6

  • 6 В голяма грешка си

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "1111":

    ГМО бадемите в Бг идват от Америка. В Бг магазините е пълно с американски гмо ядки дори и орехи. Повечето неща в Бг са боклук, а в Турция има доста качествена храна като месо, млечни продукти, риба, ядки и т.н.

    Коментиран от #7

  • 7 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "В голяма грешка си":

    Прав си , но скоро картинката ще е друга !
    Единствената покупателна сила ще останат джукестите у драгалевското ,,фантастично" дет и гойна от 100 евракис да им туриш ши ги лапат
  • 8 гого

    3 1 Отговор
    Бадемите са като кренвиршите, не знаещ какво има в тях
  • 9 Знам за какво говориш

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Много са твърди":

    Прави си бадемово мляко, много полезно и няма да се налага да дъвчеш. Аз си хапвам овесени трици в бадемово мляко с мед за закуска.
  • 10 Бачо е бачо

    3 0 Отговор
    Бадемите,фастъка,орехите,знам,че са полезни за съдържанието на кесиите,а сливите за хобота от ,който изтича то...
  • 11 гг123

    0 0 Отговор
    Бадемите трябва да са сурови.