Last news in Fakti

29 Октомври, 2022 05:01 1 901 5

Наградиха лекарите, спасили мъжа с преместено сърце

  • операция-
  • пирогов-
  • сърце

Това е първата подобна интервенция в България

Наградиха лекарите, спасили мъжа с преместено сърце - 1
Снимка: БНТ

Както ФАКТИ вече съобщи, уникална успешна операция спаси млад мъж с преместено сърце от ляво в дясно на гръдния кош. Това е първата подобна интервенция в България, а в световен мащаб са известни само 58 случая, предаде БНТ.

Преди две години след тежък пътен инцидент 28-годишният младеж е откаран по спешност в "Пирогов". След животоспасяващата операция пациентът прекарва 44 дни в реанимация. За лекарите травмата е несъвместима с живота, а днес младият мъж, който е военен пилот, отново спортува интензивно. Уникалната операция донесе награда на екип лекари от "Пирогов".

"При него сърцето от лява позиция, което е нормално, беше се преместило в дясната гръдна половина, освен това беше леко ротирано. Така че ако не беше здрав, прав човек, нямаше да може да оцелее", обясни началникът на отделението по анестезиология към КАИЛ в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" Пламен Нейчев.

Рисковете при тази операция са да спре сърцето да се пълни с кръв и да настъпи сърдечна смърт.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лембит тромбов

    0 3 Отговор
    Сърцето е ротирано- диемиек е от ротъри клъб...
  • 2 Анонимен

    2 2 Отговор
    Същият случай 1970 при тежка автомобилна катастрофа бе преместено ми бе казала покойната ми брстовчедка доктор Добринка Иванива.. И след операция бе изпратено лицето в София за 6 месеца в гипсово корито и живя до 64 г, а бе само на 24 години. Да е жив и здрав и му пожелаваме дълъг и спокоен живот.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор
    Има родени с такава аномалия и си живеят нормално.......как може да се премести от........удар????Нали преди това ще....загине ,този на,който се е преместило сърцето......Опишете ситуацията коректно.......Преди 2 години ...било...при авто-злополука....нооо бил военен пилот...бил велик спортист....Нацвъкали сте безброй.......
  • 4 коки

    1 0 Отговор
    Всички вътрешни органи са прикрепени към тялото със съединителнотъканни връзки, иначе при движение като ходене бягане, лягане, органите ще се разместват като топките от тотото. При катастрофата тези връзки са разкъсани и сърцето се е изместило вдясно, а ротиране означава завъртане в една от трите равнини: надлъжна, напречна и вертикална
  • 5 аман от акцентирани личности

    1 0 Отговор
    Тоя пилот караше мотоциклет с високи скорости, търсейки адреналина от полетите и се прецака в извънслужебно време. После молеше ВВС да му събират пари за операция на ръката която беше увредена така, че за пилотиране вече не ставаше. Сега сърцето, после не знам какво...