Last news in Fakti

30 Октомври, 2022 11:28 1 029 18

Петър Москов: Въпросът е дали има политическа воля за промяна на системата на здравеопазването

  • петър москов-
  • политическа воля-
  • промяна-
  • система-
  • здравеопазване

"Държавата не трябва да превръща болниците в търговски дружества", подчерта бившият здравен министър

Петър Москов: Въпросът е дали има политическа воля за промяна на системата на здравеопазването  - 1
Снимка: Нова телевизия

Нужни са реформи в здравеопазването. Държавата не трябва да превръща болниците в търговски дружества. Битката за смислено здравеопазване, посветено на медицината, а не на търговията, трябва да продължи. Това мнение изрази в студиото на „Събуди се” политикът и бивш здравен министър доктор Петър Москов.

"Не би следвало всеки да си купи от аптеката всяко лекарство. Освен това причината определени медикаменти да ги няма в аптечната мрежа, не е желанието на един или друг на отслабне, а е един механизъм на реекспорт – а именно, изнасянето на други пазари, където търговецът получава по-висока цена". С тези думи той коментира липсата на лекарство за диабетици, което се купува и от хора, желаещи да намалят телесното си тегло.

По думите на Москов битката, която е започнала преди 10 години, а именно в България да остане смислено, посветено на медицината, а не на търговията здравеопазване трябва да продължи. „През следващата година, ако останат повече 100 болници, които да имат договор с НЗОК, всички останали структуроопределящи големи държани болници, които в момента са над водата, ще бъдат потопени, ще бъдат унищожени. Защото начинът на финансиране и структурата на системата определя това. Тук опираме до ролята на държавата. Парите в здравеопазването не идват, за да ви излекуват, а за да бъдете в болница. Докато механизма на финансиране е такъв – резултатът ще е такъв. Това е същностната роля ма държавата”, подчерта той.

Москов коментира и протестите на работещите в здравеопазването. ”Познавам служебния министър Меджидиев и имам уважение към професионалната му кариера. Но служебното правителство може да направи само това, което прави в момента. Да кърпят дефицити, да кърпят дупки. Въпросът е дали има политическа воля, а тя се изразява от партиите в парламента, да променят системата на здравеопазването. Защото докато тази система изглежда по този начин – структурирана от едни, които работят, които са по-зле платени, все по-натоварени и прегарят, а други правят само това, което им е изгодно търговски, а не това, което е нужно на пациентите, проблемите ще са такива”.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    15 0 Отговор
    Гербераста в стил Менгеле с турските Ваксини за Деца ли?
  • 2 9589

    15 0 Отговор
    Крадлив плъх дава акъл.
  • 3 уважаеми д-р Москов,

    4 4 Отговор
    няма не само политическа воля, но и всяко друго желение за реформа и слава богу. По-добре болно здравеопазване, отколколкото никакво. По принцип всяка реформа се свежда до наливане на повече пари в системата.
  • 4 Читател

    13 0 Отговор
    Този беше власт. Защо не прояви политическа воля. да промени здравеопазването?
  • 5 ГОРСКИ

    11 0 Отговор
    Какви рамки какви пет лева вие направихте така че хората да умират пред болниците!!!!!!
  • 6 срекаи

    12 0 Отговор
    Пепи ваксината, здравей бре мръсник. Безсрамник по те бива да измислиш някакви схеми за смяна на ваксини от които България гупи хиляди левове. Как не ви е срам да си показвате муцуните? Мръсник до мръсника, акъл дават.
  • 7 дгдхш

    14 1 Отговор
    Герберастите и техните подлоги са окупирали всички телевизии и канали в неделя. Не ги издържам повече...
  • 8 ха ха

    5 1 Отговор
    всички реформи са едни вратички през които средствата се оттичат към определени личности , аман от крадци зад ;закона ;
  • 9 Красимир Петров

    6 1 Отговор
    Който и да е управлявал,на никой не му стискаше да премахне търговските дружества.Всеки обещава ,но като се добере до властта не прави нищо в полза на хората.
  • 10 Сатана Z

    1 0 Отговор
    За функционирането на една здравната система в държава с леберал-фашистка диктатура са необходими две неща: много пари и много болни.Никой няма интерес от здраво население.Нито доктори,нито фармацевтите,нито производителите на медицинска екипировка и т.н.
    Но ваксините са хита в последните години,а Пепи-Белото удари кьоравото с Турските ваксини.

    Z
    Z
  • 11 Санитар

    3 0 Отговор
    ....Със шано ваксини от Турция в далавера кон за кокошка! Гушкай се с Цецо домоуправителя и с 200 да ставате точка в далечината.
  • 12 каскета

    4 0 Отговор
    Пешко реформаторски гербераски крадец в Затвора ти е мястото колко килограма фурми изяде бе хайдутино
  • 13 хайде и този,

    2 0 Отговор
    подсъдимия с ваксините за Турция се появи и дава мнение, тези хора си мислят, че като не им се споменава името 1 година и могат да се появят и дават мнения, защото се чувстват, като света вода ненапита и мислят, че сме забравили далаверите им.Просто се скрийте и не се изказвайте, далавераджии, имате си достатъчно!
  • 14 Вирус

    2 0 Отговор
    Ти като беше мин кво направи смешни статии за овцете
  • 15 Нашийник

    0 0 Отговор
    Поредният герберски кандидат за въжето...
  • 16 цв ЦВЕТАНОВ

    0 0 Отговор
    МЕНГЕЛЕ ЗА ЗАТВОРА СИ НАЛИ ЗНАЕШ
  • 17 Никола Малимов

    0 0 Отговор
    ЗА КЪДЕ СЕ ГЛАСИШ И ТИ БЕ КРАДЕЦ И КАК НЕ ТЕ СРАМ ДА ОБИКАЛЯШ СТУДИАТА И ДА РЪСИШ ПРОСТОТИЙЙ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.