Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 06:44 2 496 14

Проф. Кантарджиев: Бяхме успешни, когато коронавирусът беше коренно различен от сегашния

  • тодор кантарджиев-
  • коронавирус-
  • ваксини

Има скрита заболеваемост. Когато не правиш изследвания и не поставяш диагнози, случаите намаляват, посочи вирусологът

Проф. Кантарджиев: Бяхме успешни, когато коронавирусът беше коренно различен от сегашния - 1
Снимка: Евронюз България

„Сега няма никакво натоварване на имунизационните кабинети, хубаво е хората да се ваксинират и да не правят геройства, на което сме склонни българите.“ Такава препоръка направи в студиото на Euronews Bulgaria вирусологът проф. Тодор Кантарджиев по повод настъпващото застудяване и увеличаване на риска от заразяване с COVID-19.

Проф Кантарджиев посочи, че към момента в страната доминира подвариант BA.5 на COVID-19, но Европейският център по контрол на заболяванията в Стокхолм ни е предупредил, че трябва да очакваме епидемично разпространение на BQ.1, който до Нова година ще е доминиращ в Европа, а у нас – вероятно с едно забавяне от месец-месец и половина. Според вирусолога този подвариант не е кой знае колко по-заразен, но при него има чести мутации и т.нар. имунологично бягство – имунната система на преболедувалите не го различава и е възможно повторно заболяване.

„Има скрита заболеваемост. Когато не правиш изследвания и не поставяш диагнози, случаите намаляват“, посочи вирусологът.

Ние бяхме успешни пролетта на 2020 година, когато коронавирусът беше коренно различен от сегашния. Сегашният нито толкоз мрат, нито толкова тежко се прекарва. Тогава беше жесток. Преди две години и нещо казах: „абе, хора, вирусът ще върви натам да става по-лесно възприемчив, по-прилепчив, да се предава от човек на човек, но ще става не толкова смъртоносен“. И сега, слава Богу, не е смъртоносен. Защото преди две години, ако не бяхме взели мерките, щяхме да имаме 60 хиляди умрели.
„До месец ще достигнем 40 хиляди, което е антирекорд, не е успех“, отбеляза проф. Кантарджиев.

Това е регистрираната смъртност, казва се леталитет – хора с доказан коронавирус, които са умрели. Но ако се разгледа по-внимателно смъртността в нашата страна, особено миналата година по това време – такова нещо по света го нямаше. Смаяхме най-изостаналите в медицинско отношение държави. И всичко това заради последователни грешки и неправилен подход.

„В момента няма нужда да има по-сериозни мерки, трябва някои елементарни неща да се спазват – което 10 години го говоря за грипните епидемии. Културният човек трябва да носи в джоба си маска. А който е болен – да си стои вкъщи“, препоръча специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    46 3 Отговор
    Тия нямат спирка бре, вече настръхвам като чуя професор.
  • 2 Този нее никакъв Специалист?

    49 3 Отговор
    Един клоун на Заплата в ОБЩИНАТА!!
  • 3 Гочо

    3 41 Отговор
    На орките тук им трябва оня гьотферен Мангъров, за твх е Господ хахаха
  • 4 Вирус

    20 1 Отговор
    Стига лъга ей а некултурният тоал хартия да ви забърсва само ти си на амбразурата къде са другите най искам аспарухчо хахаха
  • 5 прост шоп

    34 2 Отговор
    "Културният човек трябва да носи в джоба си маска"
    Съгласих се, като културен човек ще нося маската само в джоба.

    Аман бе, не се спирате, защо не кажете как протича подвариант някой си, за какво ще се тества, аковирусът протича като всички останали вируси, с които отдавна сме свикнали. Или ви блазнят стоте левчета за теста , или възможността за ваксинки, и ваксинки, и ваксинки , а най -вече да държите овцете под контрол?
  • 6 Напаст е нападнала България

    24 1 Отговор
    Обикновени безродници лансирани, защото са преддани...
  • 7 0спешни???

    30 1 Отговор
    Телевизионният щаб НОЩ и реакцията на остатъците от здравната система на пандемията с коронавирус бяха пълна трагедия.
  • 8 Рамбо

    33 2 Отговор
    За кое си бил успешен бе наглец? За това, че за 40-50 случая дневно сложите бариери по пътищата, извадите пейките от парка, затворите и фалирахте хиляди малки магазинчета... Даже издебнахте хората да идат при роднини на Великден 2020 и нарочно им сложихте барикади на пътя да не могат да се върнат. Цинично и алчно старче. Ако е вярно, че Боко го гласи тоя за кмет на София, това би било истинска подигравка с хората
  • 9 Иво

    24 2 Отговор
    А колко излишни жертви дадохме от порочната практика с remdesevir? Как искате сега да ви вярват хората?
  • 10 Селянин

    22 2 Отговор
    Много е гадна здравната мафия. На вчерашният ден миналата година въведоха задължителните тестове за учениците, за да може едни наши фирми да изкарат едни пари, със супер надценени и безмислени тестове. Принудиха и много хора да се ваксинират пак за да изкарат едни пари, ВМЕСТО да изхарчат тези пари за разяснителни кампании и за здравословна храна за децата и за възрастните. Защото ако холестерола ти е 15, триглициридите ти са 5, дроба ти е затлъстял, ти си затлъстял, не се движиш и ядеш само боклуци, пиеш, пушиш под стрес си, няма голямо значение дали ще си ваксиниран или не. И няма голямо значение, дали ще те приключи ковид, обикновен грип, инфаркт, инсулт или диабед, пак нямаш големи шансове да доживееш над 50-60г.
  • 11 Иска да каже алкохоликът, че

    11 2 Отговор
    Всички сте тежко безсимптомно болни и умиратееее
  • 12 Доктор

    1 1 Отговор
    Натеглив глупак.
  • 13 Катранджиев, Кунчев, Попов(нова врачка)

    1 0 Отговор
    Банда Идиоти, Некадърници!!
  • 14 На Тея от Бялата Мафия щяха в друга,

    1 0 Отговор
    ДЪРЖАВА ДА СА В ЗАТВОРА ИЛИ ДА СЪМ ИМ НАТРОШИЛИ ТИКВИТЕ!?