Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 13:31 1 408 3

Бактерия има способността да подмладява и регенерира органи

  • бактерии-
  • бактерия-
  • регенерация-
  • органи-
  • проказа

Учени са изследвали микробактерията, която причинява проказа

Бактерия има способността да подмладява и регенерира органи  - 1
Снимка: Shutterstock

Шотландски учени са доказали в експерименти с броненосци, че инфекцията с микобактерия, която причинява проказа, "подмладява" хепатоцитите и насърчава растежа на здрав черен дроб. Предполага се, че дешифрирането на механизма, който патогенът използва, ще бъде стъпка към подмладяване на застаряващия черен дроб или неговата регенерация при увреждане, пише NOVA.

Проказата е една от най-старите болести в света. В началото на второто хилядолетие на нашата ера, преди настъпването на чумата, тя е била най-смъртоносната инфекциозна болест в Европа. Сега, с навременното започване на терапията, проказата е напълно лечима.

Броят на заразените хора в света непрекъснато намалява. Носителите на микобактерии, причиняващи проказа, могат да бъдат примати, гризачи и броненосци, които според геномните данни са били заразени от хора преди няколко века.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 0 Отговор
    То хубаво, ама лошото е, че вече сме 8 милиарда!

    Коментиран от #2

  • 2 Мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Ами то като изгориш след като гръмне АЕЦ все тая...няма полза от бактерията.
    И какво като сме 8 милиарда?Виж при нас в провинцията пустее.Не само при нас е така.Има много места където няма хора.

    Коментиран от #3

  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мнение":

    Аз съм песимист по отношение на бъдещето на човечеството. Раят ще свърши някога. Когато разберем, че нашият рай е бил временен, ще бъде невъзможно да се върнем към него. Първо трябва да опазим климата на планетата ни. След това да мислим за удължаване на живота ни.