Last news in Fakti

9 Декември, 2022 16:57 5 981 1

Признаците на високия холестерол

  • холестерол-
  • високи нива-
  • сърце-
  • мазнини-
  • липиди-
  • признаци-
  • симптоми

Ето как високите нива на лошия холестерол се отразяват на здравето и ежедневието ни

Признаците на високия холестерол - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки че холестеролът е ключов липид за функционирането на човешкото тяло, повишените му нива могат да бъдат опасни за сърдечносъдовото здраве и да доведат до запушване на кръвоносните съдове.

Холестеролът е два вида: LDL - известен като "лош холестерол" и HDL - "добър холестерол", пише Puls.bg. Липидите са от съществено значение за правилното протичане на множество процеси в човешкото тяло. Една част от тях се произвежда естествено от него, но друга се набавя с храната. При консумация на млечни продукти, месо, мазнини, холестеролът се синтезира естествено от черния дроб. Следователно нивото на холестерола зависи както от генетични фактори, така и от храненето и начина на живот.

Когато нивото на холестерола надвишава 2 g/l, това означава, че той е в излишък в кръвта. Рисковете произлизат от там, че той се отлага по стените на артериите и това може да доведе до затруднения в кръвообращението. Това е LDL-холестеролът.

Обратно, HDL-холестеролът допринася за събирането на излишния холестерол в кръвта, след което го транспортира до черния дроб, където той се елиминира.

Кои признаци ни показват, че имаме висок холестерол?

Натрупването на високи нива холестерол, който се отлага по стените на кръвоносните съдове и, по-специално, коронарните съдове на сърцето, води до образуването на мастни плаки, които се удебеляват с напредване на годините. Това е процесът атеросклероза. Атеросклеротичните плаки намаляват просвета на кръвоносните съдове и значително затрудняват кръвообращението. Те могат да насърчат образуването на кръвни съсиреци и до доведат до тромбоза, което значително увеличава риска от развитие на миокарден инфаркт или исхемичен инсулт.

Няколко признака могат да покажат излишък от лош холестерол:

  • Парализа, замаяност или нарушения в говора означават, че са засегнати артериите на мозъка;
  • Ако са засегнати долните крайници, при ходене може да се усетят крампи на прасците;
  • Ако са засегнати кръвоносните съдове на сърцето, може да се появи болка в гърдите;
  • Усещането за студ и изтръпване на пръстите също са признак за натрупан холестерол в съдовете;
  • В някои случаи могат да се наблюдават и нарушения в потентността.

Оценката на нивата на общия холестерол, HDL и LDL холестерола, както и триглицеридите може да се извърши чрез кръвен тест, при който се взима кръвна проба за анализ на гладно. След 50-годишна възраст е препоръчително да се извършва систематично изследване на нивата на холестерола - на всеки пет години за жените и на всеки три години за мъжете.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3 години 5 години

    11 1 Отговор
    Всеки 6 месеца след 50 се дава кръв! Не че ще те спасят нашите доктори, ама поне да си оправиш вересиите да не тежат на наследниците!