Last news in Fakti

12 Декември, 2022 17:45 2 248 3

Диетолог посочи какво да ядем през зимата, за да не се разболяваме

  • диетолог-
  • хранене-
  • зима-
  • имунна система

Специалистката препоръча и пиенето на повече вода

Диетолог посочи какво да ядем през зимата, за да не се разболяваме - 1
Снимка: Shutterstock

Диетоложката Елена Свиридова посочи най-полезните продукти през зимата. Специалистката съветва да се включи в диетата риба, тъй като това е един от основните източници на Омега-3 мастни киселини. Според нея те засилват имунната система, стените на кръвоносните съдове, костната система, както и защитата на дихателната система от инфекции.

"Ако сте уморени от рибата, но искате да попълните своите Омега-3, можете да опитате да ядете орехи, ленени семена, боб и чиа", каза тя.

Също така е важно да включите зеленчуци, които растат под земята, включително моркови, цвекло и картофи, във вашата зимна диета, съветва диетоложката. Те съдържат достатъчно количество витамин А. Специалистката добави още, че богата на въглехидрати храни ще даде много енергия.

В същото време е необходимо да се спазва мярката с тези зеленчуци и правилно да се комбинират с фибри, посочи Свиридова, цитирана от БГНЕС. Друга важна зимна храна са плодовете, особено цитрусите. Според експерта мандарините и портокалите са източник на фибри и флавоноиди.

Специалистката препоръча и пиенето на повече вода. "През есента и зимата хората прекарват повече време на закрито с включено отопление. Тялото трябва да попълни количеството влага за правилно функциониране и усвояване на хранителните вещества", добави тя.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, да

    3 0 Отговор
    А киноа и грудки?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гого

    3 0 Отговор
    Жена ми ще яде бой! Аз ще се оправям