Есенно-зимният сезон е моментът, в който се радваме на определени сезонни продукти. Едни от тях са сладките картофи. Те са изключително полезни, защото са богати на ценни хранителни вещества, от които организмът има нужда, особено в студените месеци.
Сладките картофи са особено богати на фибри, които допринасят за чувството на дълготрайна ситост, според healthline.com. Освен ситостта, която предпазва от преяждане, фибрите са много важни за поддържането на здравословни нива на холестерол, кръвна захар и добро състояние на чревната флора, според учени от Харвард.
Сладките картофи са с особено високо съдържание и на витамини от група В, бета-каротин, който е и мощен антиоксидант, калий, манган, витамин С.
Този превъзходен хранителен профил на сладките картофи ги прави една истинска суперхрана. Освен всички тези ползи за здравето, те носят и още една много ценна полза – това е способността им да намаляват риска от рак.
Според WebMD, сладките картофи дължат това свое свойство на антиоксидантите в състава си, които са в изобилие. Те могат да допринесат за намаляването на риска от диабет, хронични заболявания, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, загуба на зрение.
Въпреки че раковите заболявания не могат да се предотвратят така лесно само с помощта на храната, някои храни имат особено силни свойства в намаляването на риска от тези здравословни състояния. Дължат тези качества на активните вещества и антиоксидантите в състава си.
Съществува голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, притежаващи противоракови качества и сладките картофи са сред тях. Редовната им консумация може да допринесе в намаляването на риска от развитие на ракови клетки.
Според Helen G. Nassif Community Cancer Center, цитиран от healthdigest.com, сладките картофи дължат тези свойства предимно на антиоксидантите в състава си. Те съдържат специфичен вид антиоксиданти, наречени антоцианини, които забавят образуването и растежа на ракови клетки.
Според изследванията, антоцианините имат известни ползи в забавянето на растежа на ракови клетки при рак на пикочния мехур, дебелото черво, стомаха, гърдата.
Сладките картофи са много богати и на каротиноиди, друг вид антиоксиданти, придаващи оранжевия им цвят. Те са свързани с намаляване на възпалението в клетките и тъканите, което е предпоставка за развитие на рак. Според healthline.com, каротиноидите се свързват с намаляване на риска от рак на стомаха, гърдата, бъбреците.
Трябва да се отбележи, че въпреки факта, че сладките картофи са изключително полезни, с тях не трябва да се прекалява. Те са наситени с въглехидрати, което предполага контролираната им консумация. Важно е диетата да бъде балансирана и да не се изпада в крайности, защото всяка полезна храна може да е и вредна, когато се консумира неразумно.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Българин от Старо време
Коментиран от #2
15:54 29.12.2022
2 мани мани
До коментар #1 от "Българин от Старо време":
оранжева тиква ако си ял - ам същото е :) опържи си тиква или я опечи16:28 29.12.2022
3 🇧🇬⚡️💯🇪🇺🤟
”chips” на Светът е от сладки картофи!
Нарязани надълго Сладки Картофи изпържени до хрупкавост Сладки Картофи поръсени с шарена сол и по желание лютив пипер, всичко това комбинирно с “triple decker beef cheeseburger 🍔 и оригинален Будвайзер от Чехия, опитайте и няма да съжалявате.
16:35 29.12.2022
4 🇧🇬⚡️🇪🇺🐑
16:47 29.12.2022
5 🇧🇬⚡️🇪🇺💯
16:59 29.12.2022
6 Докторандус
Полезни били а пра-пра баба ми живя 102 години без тях!
21:29 29.12.2022