Last news in Fakti

5 Януари, 2023 14:58 1 464 5

Недостатъчният прием на вода причинява преждевременно остаряване

  • хидратация-
  • вода-
  • пиене на вода-
  • заболяване-
  • преждевременно-
  • стареене-
  • застаряване-
  • преждевременна смърт

Ако не пием достатъчно вода на ден може да съкратим живота си значително

Недостатъчният прием на вода причинява преждевременно остаряване - 1
Снимка: Shutterstock

Недостатъчният прием на вода крие сериозен риск за здравето, съобщи сайтът "Сайънс алърт". Пиенето на вода е начин да се избегнат някои хронични заболявания, допълва БТА.

Проучването е направено сред 11 255 души, които са отговаряли петкратно на въпроси 25 години. Въпросите са включвали не само навиците, а и социално-икономическия статус на наблюдаваните, както и фамилни заболявания.

Клиничните изследвания са проследявали нивата на натрий в кръвния серум, което е индикатор за приема на течности. Ниските нива на натрий се постигат с повече пиене на вода.

Резултатите показват, че хидратацията забавя остаряването и редуцира риска от някои заболявания, казва Наталия Дмитриева от института за изследване на сърцето, белия дроб и кръвта в Мериленд.

По-ранни проучвания са показали връзката между високите нива на натрий и сърдечната недостатъчност. Нормалните нива на този химичен елемент в човешката кръв варира 125 и 146 милимола на литър. По-високото съдържание на натрий се свързва с 15 различни здравни маркера и с остаряването.

При хората, чиито нива на натрий са около 142 милимола на литър, съществува 10 до 15 процента по-голяма вероятност да бъдат биологично по-възрастни от хронологичната си възраст, т.е. преждевременно остарели. Рискът от развитие на хронични заболявания като сърдечна недостатъчност, хронична белодробна болест, диабет, деменция нараства с 64 процента, както и рискът от предсърдно мъждене и инсулт.

Пациентите с високи нива на кръвта трябва да търсят съвет от лекар. Повишеният прием на течности не означава само пиене на вода. Необходимо е да се ядат повече плодове и зеленчуци и да се приемат сокове.

Високите нива на натрий в кръвта могат да бъдат причинени и от някои лекарства. Тютюнопушенето също може да бъде фактор за повишаване на нивото на натрий.

Резултатите са публикувани в списание "еБиоМедисин".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антрашпиц

    4 1 Отговор
    Аз кат изпия вечерта 5-6 ракии и на другия ден пия по 2-3 литра вода.....или бира.....
  • 2 Охо Бохо

    6 1 Отговор
    Както става ясно от статията, НЕ непиенето на вода, а високият натрий е причина за стареене и заболявания. Затова, яжте по- малко сол!!! Може да пиете по 5 литра вода на ден, но като ядете много сол, натрият пак ще ви е висок!
  • 3 а прекомерният прием

    2 1 Отговор
    Причинява удавяне.
  • 4 Мирослав

    1 1 Отговор
    За вечна младост препоръчвам на жените редовен прием е друга натурална течност
  • 5 Пациентите с високи нива на кръвта

    3 1 Отговор
    Ужас - превод с гугъл.
    А тези с високи нива на алкохол?