Last news in Fakti

6 Януари, 2023 19:17 1 407 17

800 000 българи нямат достъп до личен лекар

  • личен лекар-
  • здравеопазване-
  • мерки

Това показва Националната карта

800 000 българи нямат достъп до личен лекар - 1
Снимка: БГНЕС

800 хиляди българи от 3891 населени места у нас нямат достъп до личен лекар. Плевен е областта с най-много общопрактикуващи лекари - един на 1311 пациенти. В Кърджали джипитата не достигат и на един медик се падат близо 3 хил. пациенти.

Това показва Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, която правителството прие в края на миналата година, пише 24 часа.

3950 са личните лекари, които работят по договор със здравната каса у нас. Средно те лекуват по 1711 души. Проблемът с броя на джипитата е известен, а според някои специалисти се е задълбочил след пандемията. Здравните власти обаче очакват към 2030 г. броят на личните лекари да се увеличи и на един да се падат 1650 души, което е близо до минималните нужди на страната. В момента най-много общопрактикуващи лекари има в райони с по-висока икономическа активност и където има медицински университети, докато в отдалечените селски райони и малките градове има недостиг. За да се намалят неравенствата за достъп до лекар, здравната каса въведе финансови стимули за джипитата в селските и отдалечените райони.

Всеки месец те получават определена сума. Според Националната карта обаче тези стимули не са достатъчни и не се е подобрил достъпът на хората до лекар. Предлагат се допълнителни стимули - еднократна сума за разкриване на практика, да се поемат и разходите на семейството на лекаря за наем и транспорт. Предоставянето на средства за наемането на допълнителен брой медицински специалисти - лекари, медицински сестри, акушерки, фелдшери или лекарски асистенти, също е сред стимулите.

Националната карта отчита и друг проблем, за който се говори от години - средната възраст на личните лекари е 58-59 г., а 25% работят в пенсионна възраст
Всъщност лекарите под 50 години в столицата са десетина. Най-младият, специализирал детски болести, е на 49 г., а най-възрастният - на 82, според анализ на Института по обща медицина за 2021 г.

Въпреки недостига на лекари Националната карта отчита излишък на болнични легла. 25% от тях са излишни, като в София изобщо не трябва да бъдат разкривани нови структури за активно лечение, а част от съществуващите следва да се трансформират в такива за дългосрочни грижи.

52 246 са всички болнични легла у нас, половината от тях са в многопрофилните болници. Над половината обаче са концентрирани само в 7 области – София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, Стара Загора и Пазарджик.

Най-голям е излишъкът на леглата за активно лечение – 14 843, а леглата за дългосрочна грижа, осигурявана в болнични условия, пък не достигат с 2989.

Проблем е и трудният достъп до лечение на болни с инсулт. Здравните власти планират да изградят специализирани центрове за лечение на инсулти и други мозъчносъдови заболявания, наречени “строук центрове”. Това се налага, тъй като според данни на Националния статистически институт през 2021 година от “мозъчно-съдови болести” са починали 20 663 души, а над 50 000 в страната ежегодно получават инсулт.

Крайно неравномерно е териториалното разпределение на психиатричните стационари. Области като Видин, Перник, Монтана, Силистра, Сливен и Ямбол имат само по едно психиатрично отделение към многопрофилна болница. 12 са държавните психиатрични болници у нас, толкова са и центровете за психично здраве, само 5 са психиатричните клиники, а 17 са психиатричните отделения към многопрофилни болници, показва Националната карта.

Сериозен дефицит е налице и по отношение на капацитета за предоставяне на профилирани услуги в областта на детско-юношеската психиатрия.

През 2020 г. само 21 са специалисти с придобита специалност “Детска психиатрия” в България.

Стационарните психиатрични отделения за детска психиатрия пък са две. Затова здравните власти планират да разкрият дневни психиатрични отделения (центрове) за деца и юноши с психични разстройства. Това е необходимо да се осъществи като крайна цел във всяка област на страната, се обяснява в документа. Тези отделения (центрове) ще осигуряват консултиране и дневни психиатрични грижи без откъсване на децата от обичайната среда на живот.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скоро

    11 2 Отговор
    и в София ще има недостиг на лични лекари педиатри, зашо ли?

    Коментиран от #6

  • 2 Тъп русофил

    6 10 Отговор
    За какво ви е личен лекар?
    Важно е другаря Путин да е добре.
  • 3 Запознат

    23 2 Отговор
    Европейски стандарт който има пари живе който няма пари умира

    Коментиран от #5

  • 4 др Гей Билтс

    21 3 Отговор
    Аз отдавна вече не плащам здравни осигуровки, а личната ми лекарка беше абсолютен лаик в областта. Аз, който нямам медицинсло образование разбирах повече от нея.
  • 5 честен ционист

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Запознат":

    В България всички умират с 20-30г по-рано спрямо средностатистическия европеец.

    Коментиран от #12

  • 6 ХАХАХА

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Скоро":

    Ами да ти отговоря ,че вече всички доктори от миналата епоха /педиатри/ станаха джипита и така лекуват и малки и големи съответно доктор вътрешни болести лекува и деца. Така че педиатри така както беше в миналото няма.
  • 7 Зъбчо

    7 1 Отговор
    За какво ние тези лични лекари, ще слушаме проф. Катранджиев - 3 капки витамин D и доксициклин в краен случай - това е формулата!
  • 8 Българин

    23 2 Отговор
    Няма никаква полза от тези джипита.До болничната помощ трябва да я няма.Ссмо смучат пари от здравната каса.Всеки,който има нужда от специалист,отива директно при него,а не да виси с часове при личния лекар,просто няма смисъл.Нали щяхте да ги закривате.
  • 9 Тропчо

    16 4 Отговор
    Тези, които имат достъп до личния лекар, какво ги грее? Да не би някой у нас да се занимава с профилактика на заболяванията? Всичко е само за пари. Ако ви кажа да не пиете, да не пушите, да не ядете захар, да не се дрогирате, да не преяждате и да се пазите от секс с непознати, вие няма да ми обърнете внимание. Започнете оттам и медицината няма да ви трябва. А, забравих да добавя - станете вегани, месото е канцерогенно. Приличам на луд, нали?! Но това е самата истина. А що се отнася до спешните случаи - тук хирургията е незаменима. Но колко са качествените хирурзи у нас и дали ги има навсякъде из страната. Знаете отговора сами.

    Коментиран от #16

  • 10 12343211

    5 2 Отговор
    По скоро, не искат да имат.
  • 11 Стига

    8 2 Отговор
    С тези искания за стимули
    Личните лекари си смениха колите с джипове, а апартаменти си купиха по няколко на морето...
  • 12 Къде в Европа

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Варят домашна ракия?
  • 13 Гост

    6 1 Отговор
    Нямат достъп заради неплатени здравни осигуровки.
  • 14 българин

    10 0 Отговор
    Като знам, че безработен регистриран в Бюрото по труда без доходи и помощи също дължи здравни осигуровки, нормално е да има и стотици хиляди без личен лекар. В Европа държавите имат социална политика,но България явно не е европейска държава,а копира Африка
  • 15 КовидманЯк

    3 1 Отговор
    Не плащам здравни осигуровки и не ме интересува.
  • 16 Веганството е вредно

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тропчо":

    Месото не е канцерогенно, преработените храни като салами и луканки са такива. Месо сготвено от тебе е полезно. Много хора се излекуват от дългогодишни хранителни болести като минават на кето диета или само на месо. По този начин изтощават бактериите в храносмилателния тракт, които явно при някои хора се развиват в неправилна посока и водят до здравословни проблеми. Това с вегетарианство не можеш да го излекуваш тъй като тези бактерии процъфтяват от високата на въглехидрати вегетарианска диета.
  • 17 Коко

    0 0 Отговор
    Когато здравеопазването е превърнато в бизнес не могат да се очакват други резултати!