Last news in Fakti

9 Януари, 2023 12:46 1 194 0

Храните, които помагат на тялото при прием на антибиотици

  • пробиотици-
  • пребиотици-
  • антибиотици-
  • полезни бактерии-
  • здраве

При прием на антибиотици полезните бактерии масово умират и затова се получават сривове в организма

Храните, които помагат на тялото при прием на антибиотици - 1
Снимка: Shutterstock

Храните, съдържащи пробиотици и пребиотици, ще помогнат да се избегнат неприятните симптоми по време на приема на антибиотици. Това казва гастроентерологът Юлия Алексеева.

Пробиотиците са полезни бактерии, които живеят в червата. При прием на антибиотици те масово умират и затова се получават сривове в организма, обяснява лекарят.

Ферментиралите храни ще помогнат за запълване на дефицита на полезни бактерии. Това са достъпните ни кисело зеле и кисели краставички.

Пробиотиците се съдържат и в млечните продукти. Например кефир и кисело мляко.

Според гастроентеролога обаче ферментиралите млечни продукти трябва да са с кратък срок на годност. Също така трябва да се даде предпочитание на продукти, които не съдържат захар и аромати.

Желателно е продуктите да са допълнително обогатени с лактобацили, отбеляза Алексеева. "Струва си да коригирате диетата си още по време на лечението. Но не забравяйте, че всички млечни продукти могат да намалят усвояването на лекарството. Следователно трябва да има интервал от поне един час между употребата им и приема на лекарството", казва лекарят .

Важно е също да увеличите консумацията на зеленчуците, плодовете, бобови и зърнените храни. Може да добавите ядки и пълнозърнест хляб към диетата. Всички тези продукти съдържат пребиотици, несмилаеми фибри, които служат за храна на пробиотиците, заключава Алексеева.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА