Last news in Fakti

14 Януари, 2023 19:21 2 496 16

Рискът от поставяне на ваксина срещу грип при епидемия

  • грип-
  • епидемия-
  • поставяне-
  • ваксина-
  • рискове-
  • проф. чорбанов

Той е изключително висок, според проф. Чорбанов

Рискът от поставяне на ваксина срещу грип при епидемия  - 1
Снмика: БГНЕС

Поставяне на ваксина срещу грип по време на започнала епидемия е изключително рисково - това може да има неприятни последици за имунитета на човек, ако в този момент той е болен. Това обясни пред Българското национално радио имунологът от Българската академия на науките проф. Андрей Чорбанов.

Той припомни, че по правило ваксинацията срещу който и да е вирус или бактерия не бива да се извършва по време на масовото им разпространение.

Преди няколко седмици от здравното министерство предложиха нормативна промяна, според която имунизациите срещу грип ще могат да се извършват и по време на епидемичния сезон, в какъвто e страната ни в момента.

Смисълът на ваксината е превенция, затова никъде не се препоръчва поставянето ѝ по време на епидемия, обясни проф. Чорбанов. И допълни, че при масово разпространение на вируса има голям риск човек да се окаже контактен с негови носители.

"На практика аз тук, около себе си, виждам постоянно само болни хора. Всички мои колеги, познати, приятели, на практика под някаква форма прекарват някои от вирусните заболявания. Разбира се, не става дума само за грип. Има и още един списък с респираторни вирусни заболявания, които има през сезона, но така или иначе в рамките на вече разразила се епидемия, това не се препоръчва."

Според имунолога най-големият проблем с ваксината срещу грип е ниската ѝ ефективност, затова и никой по света не се е опитвал да я прави задължителна. Разработването на ефикасна ваксина е трудна задача заради уникалните качества на грипния вирус.

"Хиляди са екипите по света, които в момента се опитват да разработват една такава ваксина, тъй като грипът има много голямо социално значение".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Калмук

    52 2 Отговор
    Чорбанов повтаря азбучни истини от епидемиологията, но тези от здравното министерство или са напушени или провеждат "иновативен" експеримент.
  • 3 хмм

    36 1 Отговор
    Ваксини вече няма. Само бавнодействащи отрови.
  • 4 Калпазанин

    42 2 Отговор
    Ваксини да си слага който иска, здрав човек да не се трови и да не са задължителни. Който иска да си скапва имунната система и да трови децата и себе си, успех
  • 5 Смешно донякъде

    41 1 Отговор
    Колко спокойно може да се изкаже подобно мнение днес, а само преди година беше невъзможно. Веднага щяха да го обявят за конспиратор, паникьор и даже можеше да пуснат прокуратурата след него (че те явно в тая прокуратура друга работа си нямат). А най-смешно става, като се сетиш, че това не е просто негово мнение. Той цитира това, което ВСИЧКИ доктори са зубрили от учебниците по време на следването си
  • 6 От този само глупости

    3 40 Отговор
    Слагайте си ваксина и не го слушайте този. Докато се заразите с грип, ваксината или ще се е активирала (2 седмици) и ще ви предпази, или няма да се е активирала и слагането и ще е без значение. Ваксина не се бие само ако сте със грип В МОМЕНТА, защото е безсмислена. Аман от Българските "експерти" като този, които са неграмотни дори в собствената си област.
  • 7 Абе Чорбанов

    1 22 Отговор
    Най кой пласира европейските мишки с които уж щеше да правиш ваксина срещу ковид, некадърник? По колко ги продаде парчето?
  • 8 Хохо Бохо

    40 1 Отговор
    Поставяне на ваксина срещу грип по време на започнала епидемия е изключително рисково,
    НО НЯМА РИСК ДА ВИ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ КОВИД ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ,
    защото сте подписали информирано съгласие.
    Фарма мафията не рискува нищо.
  • 9 Роза

    17 0 Отговор
    В живота си никога не съм си поставяла ваксина срещу грип и няма да го правя!Но всеки е свободен да постъпи,както желае!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 питам

    20 0 Отговор
    за що тогава ни ваксинираха от Ковид по време на епидемията? Престъпници, знаят ли колко хора получиха
    непоправими увреждания? Аз съм един от тях. Проклинам лицемерните ни здравни власти!!!!
  • 12 Българин

    18 1 Отговор
    Всеки вакснат с/у ков трябва от сега нататък много добре да се замисля какво си поставя...Защото никой не знае какви реакции ще последват при взаимодействието на двете...
    Желая ви здраве и щастие!

    П.П.Тест дали ще изтрият коментара....:)
  • 13 ...

    12 1 Отговор
    Увредените от ковид ваксините могат да търсят правата си...
  • 14 "Рискът от поставяне на ваксина

    13 1 Отговор
    ... при епидемия"?!

    Е, тва не беше ли валидно преди 2 или 3 години. Или пропагандата машина не е признавала тези общоприети принципи, за да боцкат наред със съмнителни препарати?

    Даже се опитаха да ни забранят социалния живот на нас, които проявихме здрав разум и не се набоцкаххме експериментално. Не, че в България това спя де!

    Същото ще се случи и с евроатлантическите т. нар. "ценности".
  • 15 Божие наказание

    1 14 Отговор
    Най смешното ще е тоя антиваксър да го удари светата троица: Ковид, Грип, и РСВ наведнъж. Тогава пак ще тича в болницата да го спасяват.

    Коментиран от #16

  • 16 козирок

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Божие наказание":

    Бог не наказва! В случая ти желаеш лошо на някого ...