Last news in Fakti

16 Януари, 2023 12:15 728 3

Диетолог: Пикантните храни не ускоряват отслабването

  • пикантна храна-
  • отслабване-
  • диетолог

Те помагат само за поддържане на нормално телесно тегло и метаболизъм

Диетолог: Пикантните храни не ускоряват отслабването - 1
Снимка: Shutterstock

Добавянето на люти подправки към храната не допринася за намаляване на теглото, заяви Антонина Стародубова, главен диетолог на Департамента по здравеопазване в Москва, цитирана от БГНЕС.

"За съжаление, широко разпространено е погрешното схващане, че ако се добавят повече люти подправки към храната, това може да подпомогне отслабването. Всъщност може би става въпрос само за поддържане на нормално телесно тегло и метаболизъм. От медицинска гледна точка не бива да забравяте, че консумацията на пикантни храни може да влоши хронични заболявания или да доведе до остри заболявания на стомашно-чревния тракт и други органи", каза Стародубова.

Диетологът заяви, че за да се поддържа нормално телесно тегло, освен спазването на принципите на здравословното хранене и ежедневните физически упражнения, е много полезно да включите в диетата си разнообразни пикантни зеленчуци, билки и подправки.

"Те обогатяват храната с нови вкусове и аромати и, което е много важно, спомагат за намаляване на употребата на сол при готвене и в крайна сметка за намаляване на консумацията на сол. Според препоръки на международните диетолози количеството на консумираната сол не трябва да надвишава 5 грама дневно, като се има предвид и консумацията на готвени или готови храни", добави Стародубова.

Диетологът обясни, че червеният лют червен пипер, например, съдържащ естествения алкалоид капсаицин, има стимулиращ ефект върху органите на стомашно-чревния тракт, спомага за нормализиране на липидния метаболизъм и има положителен ефект върху обмяната на веществата.

"Въпреки това дори възрастен здрав човек не трябва да консумира повече от 10-15 грама пресен пипер и 0,2-0,5 грама сух лют пипер на ден", заяви диетологът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    4 0 Отговор
    То по принцип храната не ускорява отслабването ...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЕротоМан

    0 1 Отговор
    ох как ще я осмуче тая чушка .......