Last news in Fakti

16 Януари, 2023 12:56 4 549 4

Ползите от пиенето на греяна ракия през зимата

  • греяна ракия-
  • греяно вино-
  • лечебни свойства-
  • лечение-
  • симптоми

Лечебните свойства на греяната ракия са познати от десетилетия

Ползите от пиенето на греяна ракия през зимата - 1
Снимка: Shutterstock

Нашите предци още преди векове са открили чудодейните лечебни свойства на греяната ракия, а намерените стари рецепти доказват, че тази благородна напитка е и много ефективен лечебен еликсир при настинки. Освен това многобройни експерименти и изследвания на изтъкнати лекари показват, че лечението на настинки с греяна ракия има доста благоприятен ефект върху човешкото тяло.

Единственото нещо, на което си струва да се обърне специално внимание, е дозировката ѝ, отбелязва actualno.com.

Отлежала в дъбови бъчви, ракията има уникални лечебни свойства, помага добре при лечението на настинка и нейните симптоми и е ефективно лекарство, което в някои случаи може да замени антибиотиците и витамините. По правило точно ракията е най-предпочитаното от българите алкохолно питие.

През зимните месеци, когато навън е студено, а имаме признаци на настинка или грип, греяната ракия се превръща от предпочитан аперитив за вечеря и лечебно средство с гарантиран успех. Само една малка глътка от нея веднага ни затопля и за миг забравяме за неразположението и възпаленото гърло. Да не забравяме, че не трябва да превишаваме количеството. Съществуват доста варианти за приготвяне на греяна ракия.

В най-общия ред е необходимо да се карамелизира захар или мед, да изсипете ракията в съда, разбърквайки добре, след което се добавя черен пипер. Добре е да не допускате ракията да заври, особено ако е домашна, тъй като е много вероятно да пламне.

След като отпиете от този еликсир, вземате си горещ душ и бързо се пъхнете под завивките в добре отоплена стая. В случай че сте имали лека настинка, можете да сте сигурни, че с този метод от народната медицина на следващата сутрин няма да имате и спомен от настинката. Ако обаче положението ви е по-сериозно и лечението с греяна ракия не помага в рамките на ден-два, задължително трябва да потърсите лекарска помощ.

Греяна ракия с ванилия

Загрявате захар, докато се карамелизира. Към нея добавяте 3,4 ванилии. Когато се разтопи захарта и се получи карамела се прибавя ракията. Изчаквате да заври и я смъквате от котлона.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛИТ КОРЕКТ

    5 3 Отговор
    който не е гласувал за ПП, сега ще пие няма как
  • 2 Много е добра

    12 0 Отговор
    да има студ, вечер до печка на дърва.

  • 3 Перо

    5 3 Отговор
    Рецептата е правилна, но от захар и други подсладители, боли глава и предизвикват тежък махмурлук! Най-добре си е “лекарството” да се приема греяно, но чисто!
  • 4 Мани

    2 12 Отговор
    Цял един народ алкохолици. Алкохолът е вреден.