Last news in Fakti

20 Януари, 2023 15:45 5 218 7

Колко яйца на ден е здравословно да консумираме?

  • яйца-
  • здравословно хранене-
  • здраве

Яйцата са един от най-добрите източници на протеини, но са източник и на холестерол

Колко яйца на ден е здравословно да консумираме? - 1
Снимка: Shutterstock

Протеините са много важен макроелемент, който трябва да присъства редовно в храненето. Протеините са необходими, защото при метаболизирането им от организма те се разграждат до аминокиселини, а те са един от най-важните елементи, изграждащи клетките.
Яйцата са един от най-добрите източници на протеини, но са източник и на холестерол. И заради това тук стои вечният въпрос – здравословни или нездравословни са яйцата.

Според диетолога Мелиса Майер, цитирана от bodyandsoul.com.au, остарелите схващания са, че яйцата са нездравословни. Последните изследвания показват тъкмо обратното. Любителите на яйцата могат да се радват, защото този природен продукт е невероятно полезен. Доктор Майер всъщност препоръчва яйцата горещо.

Здравословни ли са яйцата?

Яйцата се считат за здравословна храна, защото са богат източник на протеини, респективно на аминокиселини. В тях се съдържат както есенциални, така и неесенциални аминокиселини. Тялото не може да синтезира есенциалните аминокиселини, затова се нуждае от храни, които ги съдържат. Яйцата са именно такава храна, която е добре да присъства ежедневно в храненето. Незаменимите аминокиселини са краен продукт при обработката на висококачествен протеин, а това е важно за принципите на здравословното хранене.
Яйцата съдържат и други ценни вещества освен протеините. Те са много богат източник на витамин D. Само две яйца могат да осигурят повече от 80% от дневната нужда на организма от витамин D, който иначе се синтезира най-добре чрез слънчевата светлина.

Яйцата са богати на витамините А и Е. Те имат мощни антиоксидантни свойства. Витамин А играе съществена роля за функциите и здравето на очите. Витамин Е пък е важен за редица клетъчни процеси, като противодейства на свободните радикали, причиняващи възпаления и злокачествени промени в клетките и тъканите.

Яйцата са източник на антиоксидантите зеаксантин и лутеин, които са изключително важни за очите. Присъствието им в храненето намалява риска от ранна загуба на зрение и увреждания на ретината.

Освен това яйцата дават енергия и ви оставят сити за много дълго време. Редовната им консумация потиска глада за тестено и сладко, което е допълнителен бонус за тънката ви талия. Могат да се приготвят по много начини, което ги прави наистина прекрасни.
Но могат ли яйцата да се окажат и опасни за здравето? Колко яйца е добре да се консумират на ден и на седмица, за да бъде приемът им здравословен?

Митът, че яйцата не са здравословни идва оттам, че яйцата съдържат холестерол, пише az-jenata.bg. Това е вярно, но въпреки това те са полезни. Холестеролът, който се съдържа в тях, не оказва съществено негативно въздействие върху холестерола в кръвта, най-вече лошия. Още по-важното е, че яйцата могат да допринесат за контрола на добрия холестерол, който балансира лошия. Онова, което можете да направите, за да намалите лошия холестерол е да ограничите наситените мазнини. Те са сред главните виновници за покачване на холестерола в кръвта.

Пържените храни, храни богати на трансмазнини, хидрогенирани мазнини, готови и полуготови продукти са сред причините за висок холестерол, сърдечносъдови заболявания, диабет. Въздържането от консумация на подобни храни може значително да помогне в контрола на холестерола.

Ако вече страдате от висок холестерол или някакво друго сърдечносъдово заболяване, трябва да се консултирате с лекаря си относно консумацията на яйца и месни протеини. Може да се наложи да ги ограничите, ако здравната ви картина го изисква.
Според доктор Майер, съчетаването на яйца с бекон за закуска не е никак добра идея. Това е по-скоро рецепта за висок холестерол, отколкото полезно ястие.

Вместо това можете да похапвате по две яйца на ден върху препечен пълнозърнест хляб с авокадо, в комбинация със зелени салати, зеленчуци, броколи, под формата на омлет със зеленчуци, гарнирани със сирене. Чистите сварени яйца са прекрасна междинна закуска за повече енергия.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!

    5 0 Отговор
    Не се споменава, че яйцата са добър източник на важния за физическото и психическото състояние на организма B21.
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Котаракът ни ДООктор РОналдо 2 – късметлията изяжда по 2 жълтъка ,твърдо сварени на ДЕН и е ОК!имаше един голям Спортист и Рибар-Валентин Христов Щанги ,който бе Черна овца и затова няма книга за него.от него съм чувал,че изяжда по 5-7,но той месо казваше ,че не консумира.Щом Котаракът одобрява и яде жълтъци,това е полезна храна!
  • 3 Само 2 на ден

    1 1 Отговор
    Мъжки
  • 4 Няма инфлация, сънувате!

    3 0 Отговор
    Колкото ти позволява...портфейлът! До Великден, живот и здраве, няма да е чудно 1 кокоше яйце да струва 1 левче, па може и 1 евро. Всичко може в БГ!!!
  • 5 Вая

    1 0 Отговор
    Да се ядат яйца в момента е нездравословно за семейния бюджет. По-късно ще стане невъзможно!
  • 6 Баба Гица

    1 0 Отговор
    Стига сте се вайкали за цената на яйцата. Гледайте си кокошчици като ви е скъпо. Сковавате кокошарник (от палети например) купувате 3-4 кокошки, фураж и сте готови. На нашите хубавици им купувам и пилешко, риба, ориз, спагети. Бера им трева. И носят предостатъчно яйца. По цял ден ровят, къпят се, пекат се на слънце. През нощта извеждам по някоя на лов за охлюви с фенерче.
  • 7 Интересува ме

    0 0 Отговор
    как е най-полезно да се приготвят яйцата. Пържени? Варени? Твърди? Рохки? С оставен напълно суров жълтък?