3 Февруари, 2023 09:00, обновена 6 Февруари, 2023 22:37 1 524 6

Д-р Йорданка Господинова пред ФАКТИ: Грипният сезон ще бъде по-предизвикателен от предходни години (ВИДЕО)

  • д-р йорданка господинова-
  • грипният сезон-
  • грип-
  • здравословно хранене-
  • храна-
  • чай-
  • плодове-
  • зеленчуци

Премахването на ограниченията, съчетано с нарастването на глобалните и вътрешните пътувания, изигра роля за завръщането на грипа през последните месеци и за да подпомогнем на имунитета трябва да консумираме много зеленчуци, плодове, бобови растения и здравословни мазнини и да не забравяме за антивирусните свойства на лука и чесъна, съветва специалистът

Д-р Йорданка Господинова пред ФАКТИ: Грипният сезон ще бъде по-предизвикателен от предходни  години (ВИДЕО) - 1
Снимка: Д-р Йорданка Господинова / личен архив

Д-р Йорданка Господинова е лекар, нутриционист и треньор по здравословно хранене. Става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ.

Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, тя поема нещата в свои ръце и разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, но и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България.

- Д-р Господинова, започнахме новата 2023 година с вълна от грип, обявяване на епидемична обстановка в някои градове, затваряне на училища и т.н. На какво се дължи това агресивно завръщане на грипа, който бе изместен от COVID-19 през изминалите две години?

- Периодът на установените по време на COVID-19 обществени здравни и социални мерки, като носене на маски, дезинфекция на ръцете и социално дистанциране, освен, че възпрепятстваха по-широкото му разпространение, но и значително ограничиха предаването на сезонния грип. С постепенното премахване на превантивните мерки и поради отслабналия имунитет на населението през последните 2 години, грипният сезон 2022–2023 г. вероятно ще бъде по-предизвикателен от предходни години. В една типична грипна година случаите се увеличават първо през есента, нарастват през зимата и намаляват през пролетта, със спорадични инфекции през останалата част от годината - с вируси на грип А, циркулиращи преди грип В. Премахването на ограниченията, съчетано с нарастването на глобалните и вътрешните пътувания, изигра роля за завръщането на грипа през последните месеци

- Аномалиите в температурите, прекалено топлото за сезона време каква роля играе за самочувствието на хората, за организма като цяло на физическо и психическо ниво?

- Аномалиите в температурите наистина влияят на нашето физическо и психично здраве. Изменението на климата вече оказва влияние върху почти всеки аспект от начина, по който живеем и работим. Твърде топлото или променливо време за сезона ни изправя пред рискове, които могат да се разглеждат в краткосрочен и дългосрочен план. Въздействието върху здравето от изменението на климата тепърва ще се определя главно от уязвимостта и устойчивостта на населението към текущия темп на изменение на климата, както и от степента и скоростта на адаптиране. В по-дългосрочен план ефектите все повече ще зависят от степента, в която трансформационните действия се предприемат сега, за да се намалят емисиите и да се избегне нарушаването на опасните температурни прагове и потенциалните необратими повратни точки. Много често хората свързват вирусните заболявания с по-ниските температури през есенно-зимния сезон, но всъщност самият студен въздух не е пряката причина за повишаването честотата на заболеваемостта и в частност на сенните хреми. Добре е да напомним, че меките зими обикновено също водят и до сериозно нарастване на популацията от кърлежи и комари през пролетта и лятото, което също е потенциален риск за предаване на повече зарази.

- Грипната вълна се спусна рязко след празниците които ни съпътстваха с изобилни трапези. Как се хранеше българинът по празниците от Коледа и до Ивановден? Къде сгреши? С какви най-чести оплаквания се обръщаха пациентите към вас?

- Най-честите грешки, които се допускат по време на празници, са свързани с непланираното безразборно хранене, а като допълнение - и многобройни епизоди на преяждане с нездравословна храна. Това поражда дискомфорт в храносмилателната система и увеличава значително риска от увеличаване на емоционалната пристрастеност към определени видове храни, което от своя страна поражда трудности впоследствие от прекъсване на този цикъл, дори след празниците. Най-честите оплаквания в такива случаи са свързани със стомашни неразположения, интоксикации и повишаване на стойностите на кръвното налягане.

- Как да коригираме греховете си от чревоугодничеството по празниците? Как да върнем натрупаните килограми от неправилно хранене и зимен застой?

- Няма да се уморя да го повтарям – чрез правилна нагласа, която трябва да стане начин на живот. Ефектите за здравето от неправилното хранене са много и изключително неблагоприятни. Не са свързани единствено с натрупаните килограми, но и с токсичността на много вредни храни, които ни заобикалят, което прави организмите ни все по-податливи и уязвими към заболявания. Вярната формула да се справим с неправилното хранене е добрата организация и осъзнатост на целия процес – от планирането и качествения подбор до самия прием на храната. Вярната нагласа е свързана още и с това, че ако подходим към целия този процес от позицията, че се лишаваме от нещо вредно, но същевременно вкусно, то ние имаме психологична зависимост от продукти, които вредят на организма ни и това трябва да бъде отправната точка за постигане на здравословен начин на хранене, защото минавайки през идеята, че се лишаваме от нещо, всъщност ние не се наслаждаваме на самия процес.

- Сега по време на грипния сезон с какви храни и напитки да подсилим организма за да се противопостави достойно на вирусите?

Имаме достатъчно избор. Като започнем от всички сезонни продукти, с които ни е дарила природата и стигнем до онези, за които знаем, че подсилват имунитета ни. Може да се засилим употребата на различни билкови чайове, зеленчукови или месни бульони, сезонни супи, кисело мляко, плодовете и зеленчуците, съдържащи витамин С, меса и морски продукти, ядки и семена, подпомагащи укрепващите сили на организма. И да не забравяме за антивирусните свойства на лука и чесъна, които трябва също да присъстват на нашата трапеза. Искам да напомня, че дори и през зимата е важно да останем хидратирани, защото правилните нива на хидратация, освен че помагат на множество телесни системи да работят правилно, подсилват и имунитета.

- Кои са най-препоръчваните от вас храни през първите три месеца на новата година?

- Цитрусовите плодове задължително трябва да присъстват в менюто ни. Неизменно – ябълката и крушата също. Дюлята е прекрасен плод, повлияващ изключително благоприятно повишаването на имунитета. Трябва да следим за балансирания прием на зеленчуци, плодове и протеини, за да подсилим защитните сили на организма си.

- Кои са най-препоръчваните напитки през този период?

- Мурсалският чай е с доказани качества и е изключително ценен в зимните дни. Като цяло всеки билков чай би бил правилният избор през зимния сезон. Както стана дума, може да се увеличи и приемът на месни и зеленчукови бульони. Може да се правят различни зеленчукови или плодови смутита, които за да бъдат максимално полезни, е необходимо да се приемат непосредствено след тяхната подготовка.

- Какво е мнението ви за компотите? Много хора си правят и до ден днешен зимнина и едно от любимите за мнозина питие през зимата са компотите. Какви са ползите и вредите от тях?

- Съдържанието на големи количества бяла захар в тях ги прави не особено полезни. Ако се приготвят с узрели плодове без механични повреди и признаци на гниене, те могат отчасти да съхранят полезните свойства на продукта, от който се приготвят.


- Плодовете и зеленчуците не са сезонни, те са напълно безвкусни и безумно скъпи. С какво да ги заменим през зимния сезон?

- Сушените плодове са добра алтернатива и лесно достъпни, дори през зимните месеци. Те, подобно на пресните плодове, съдържат много фибри, витамин С и витамин А, както и калий и фолат.

- С кои храни да набавим Вит D през зимата?

- Витамин D може да си набавим чрез мазна риба, като сьомгата, скумрията и риба тон, някои видове диви ядливи гъби, говежди черен дроб, жълтъци, ядково и кисело мляко. Мазната риба трябва да присъства поне два пъти седмично в менюто в периода от месец ноември до месец март. Тези които не обичат риба, може да си набавят витамин D чрез бадемово и соево мляко, чрез сок от портокал. А гъбите са единствената храна от растителен тип, която естествено произвежда витамин D. Яйцата са най-универсалният и евтин източник на витамин D, като е добре да се хапват по 2 варени яйца, поне два пъти седмично.

- Как да помогнем на имунитета в този уязвим период?

-Имунната система защитава тялото ни от болести. Тази сложна система се състои от кожни клетки, кръв, костен мозък, тъкани и органи, които – когато работят по начина, по който трябва – защитават организма ни от потенциално вредни патогени, като бактерии и вируси, и същевременно ограничават увреждането от неинфекциозни. За да предпазим тялото си най-добре от увреждане, всеки компонент от имунната ни система трябва да работи точно според плана. Най-добрият начин, по който можете да се гарантира, че това ще се случи, е да практикуваме здравословен начин на живот, което включва, освен правилното хранене и набавяне на достатъчно сън, почивка, хидратация. Трябва да се консумират много зеленчуци, плодове, бобови растения и здравословни мазнини, за да се поддържа хомеостазата на имунната система и за да разполага тялото ни с достатъчно количество микронутриенти.

- Д-р Господинова, в края на нашето сезонно интервю формулирайте с няколко думи съвета ви към онези, които често боледуват, неправилно се хранят и не се грижат за себе си достатъчно

- Всички знаем, че наистина най-голямото богатство е здравето. Много често го осъзнаваме не достатъчно рано. Важно е да не забравяме, че няма универсален лек, компенсиращ нездравословния начин на живот. Нека помним, че всяка храна, изискваща подобряване чрез използване на химични вещества, не е полезна за нашия организъм. Затова, постигането на успехи в посока създаване на по-добри хранителни навици е цел, която всеки от нас може да си постави и да постигне. Сумата от всички малки усилия, които полагаме всеки ден в тази посока, ще ни помогне да преоткрием удоволствието от жизнеността и ведростта, които са ни присъщи изначално. Телата ни са най-ценния ресурс, с който разполагаме в живота си, нека ги уважаваме достатъчно. И това е нещо, което можем да контролираме и зависи изцяло от нас. Нашето здраве е наша отговорност.

Интервю на Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ХАХАХА

    3 0 Отговор
    Тази докторка би ли светнала какви витамини и минерали има в тъй наречените плодове и зеленчуци, защото според мен са по вредни и без никакви полезни вещества. Да не обяснявам ли защо е така?. Колкото до грипа той май отмина ,но въпросът е да се направи реклама на докторицата.
  • 3 Браво

    3 2 Отговор
    Жената е на години , но се поддържа в кондиция до степен , до която един мъж въобще не си мисли за грипове , когато я види !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.