3 Февруари, 2023 14:15 1 785 2

4 напитки, които ще ви помогнат в борбата срещу излишните килограми

  • напитки-
  • отслабване-
  • диета-
  • излишни килограми

Лесен и евтин начин да отслабванете

4 напитки, които ще ви помогнат в борбата срещу излишните килограми - 1
Снимка: Shutterstock

Ако перифразираме една велика мисъл, бихме казали: „В борбата с излишните килограми всичко е позволено“. Разбира се, може би без да стигаме до крайности и до действия, които биха застрашили здравето ни.

Но когато искаме да свалим няколко килограма, понякога дори тренировките и хранителният режим може и да не са достатъчни. Къде бъркаме тогава? Може би имаме проблем с приема на течности. А какво да направим, за да го увеличим? Предлагаме ви няколко вида напитки, които освен че ще ви хидратират, могат и да ви помогнат да се сбогувате с няколкото килца отгоре. Ето ги и тях:

Ябълков оцет

Ябълковият оцет безспорно е една от най-популярните напитки за отслабване, пише az-jenata.bg. Ако се чудите обаче дали това са само митове и легенди или пък в това твърдение всъщност има доза истина, споделяме ви резултати от две проучвания. При първото, 144 участници са били помолени да консумират от 1 до 2 супени лъжици ябълков оцет. Те били разделени на две групи. След 12 седмици, участниците в първата контролна група били отслабнали с 1,1 кг, а участниците във втората (които консумирали по 2 с. л. ябълков оцет) свалили 1,81 кг. Във второто проучване, 39 участници били разпределени отново на две групи. Първата трябвало да спазва хранителен режим, при който калорийният прием е намален с 250 калории и да приемат по две супени лъжици ябълков оцет – една сутрин и една на обяд. А другата група спазвала същата диета, но без консумацията на оцет. Участниците в първата група отслабнали средно с по 4 кг за 12 седмици, докато другите намалили теглото си само с 2,24 кг. В какво може да се корени тайната на тази напитка? Основната съставка в оцета е оцетна киселина – тя ускорява метаболизма и стабилизира нивата на кръвната захар. В резултат на това вие ще имате по-голям контрол върху апетита си, поради което ще консумирате по-малко калории.

Зелен чай

Зеленият чай има две основни съставки – кофеин и катехин. Катехинът е вид антиоксидант, който помага за разграждането на мастните молекули. И двата компонента увеличават количеството енергия, което тялото ви използва. От друга страна, естествените диуретични свойства на тази напитка могат да ви помогнат да се справите със задържаните течности. Според издание, проследило около 14 научни проучвания, свързани със зеления чай, за 12 седмици средната загуба на тегло от всеки участник е между 0,2 до 3,5 кг. За да постигнете желания резултат, се препоръчва консумация на две до три чаши чай дневно. За да го приготвите по най-добрия начин, оставете водата да заври, а след това я оставете леко да изстине за около 10 минути. Едва тогава залейте листенцата чай. Оставете да се запари за около минута. Ако варите чая прекалено дълго, рискувате да унищожите катехините, като по този начин напитката няма да има голям отслабващ ефект.

Напитка от мед и канела

Ще ви трябват:

  • 2 с. л. канела;
  • 1 с. л. мед;
  • 250 мл топла вода.

Затоплете водата и добавете към нея канелата. Преди да добавите меда към водата, оставете я да се охлади за 30 минути. Ако добавите меда към горещата вода, нейната температура ще деактивира мощните му ензими. Можете да удвоите тази доза и да направите по-голямо количество от напитката, съхранявайки я в хладилник. На другия ден изпийте една чаша от нея 30 минути преди хранене.

Вода с лимон и джинджифил

Ще ви трябват:

  • 250 мл студена вода;
  • ¾ ч. л. печен кимион на прах;
  • 1 ч. л. сок от лайм;
  • малко парченце корен от джинджифил.

Обелете и нарежете коренчето на ситно. Заедно с водата, изсипете в блендер. Блендирайте до получаване на гладка смес. Изсипете в чаша и добавете кимиона и сока от лайм. Разбъркайте добре преди консумация.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишел

    3 0 Отговор
    Пиенето само на гОла вОда действа още по резултатно, но не е интересно и модерно...
  • 2 Вълканов

    0 0 Отговор
    Фалшивата хран, която залива пазара е главният виновник за различните влошени състояния на всички биологични системи при човека. Дори лекарствата, които често са фалшификат , не само не действуват, но понякога влошават състоянието на хората. Отвратително е да те лъжат и ммаят, а чиновниците за контрол да безразлични, правителствата да отговарят, че няматюридически възможности..