Last news in Fakti

5 Февруари, 2023 18:12 1 715 5

Сирената, които са подходящи за хора с непоносимост към лактоза

  • сирена-
  • лактоза-
  • непоносимост-
  • здраве-
  • хранене

Твърдите и отлежали сирена съдържат по-малко лактоза и повече мазнини

Сирената, които са подходящи за хора с непоносимост към лактоза   - 1
Снимка: Shutterstock

Непоносимостта към лактоза засяга много хора. При нея е налице невъзможност за нормална обработка на лактозата в млечните продукти. След консумацията им се появяват редица симптоми и оплаквания, сред които подуване на корема, тежест, газове, храносмилателни смущения, спазми, дори силни болки в някои по-тежки случаи.

Не всички сирена обаче са с еднакъв лактозен състав. Някои видове съдържат повече лактоза от други, пише az-jenata.bg. Хората с особено чувствителен към лактозата храносмилателен тракт е добре да избягват най-вече меките и кремообразни, пресни сирена, като рикота, извара. Те са с най-висок процент съдържание на лактоза. Твърдите и отлежали сирена съдържат по-малко лактоза и повече мазнини.

Лактозата представлява вид захари в млечните продукти. Именно тя предизвиква неприятните симптоми при хората, които не я усвояват правилно, според realsimple.com. В зависимост от тежестта на състоянието някои хора изобщо не могат да консумират лактоза, докато други нямат проблем да хапват някои видове сирена с по-ниско съдържание на лактозни захари.

Кои са сирената, които съдържат по-малко лактоза?

Мюнстер

Сиренето Мюнстер съдържа много малък процент лактоза – по-малко от 1% за порция. То е меко, с леко ядков вкус и се приготвя от краве мляко.

Камембер

Камембер е френско сирене с ниски нива на лактоза. То е меко, с кремообразна текстура, леко тревист вкус и наситена млечна гладкост. Бялата плесен по камембера е ядлива и придава популярния му вкус.

Бри

Сиренето бри е подобно на камембер, но има малко по-високи нива на лактоза в състава си. Има кремообразен вкус, меко е и с прекрасна консистенция. Може да се консумира в малки количества от хора с непоносимост към лактоза.

Проволоне

Сиренето проволоне е италианско маслено сирене, което също е с ниски нива на лактоза, подходящо за страдащи от непоносимост към нея.

Гауда

Гаудата е добре узряло сирене с опушен аромат и с ниски нива на лактоза. Има леко сладникав вкус. Чудесно е за сандвичи, на скара, добавено към печени ястия, меса.

Синьо сирене

Синьото сирене също е с по-ниски нива на лактоза. Добавяйте го към салати, сандвичи, печени ястия с месо и зеленчуци, паста. Прекрасно е за приготвяне на сосове и пица.

Пармезан

Пармезанът е добре познато твърдо и добре узряло сирене с много наситен вкус. То е с нисък диапазон на лактоза, което го прави подходящо за страдащи от непоносимост към нея. Подходящо е за паста, пица, ястия с яйца, месо, зеленчуци, сосове.

Швейцарско сирене

Швейцарското сирене съдържа ниски нива на лактоза. Може да се хапва в малки количества от хора, които не я усвояват добре. Подходящо е за сандвичи, омлети, салати, ястия с пилешко месо.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еврогей

    8 2 Отговор
    мисирката за българско сирене не е чувала

    Коментиран от #2

  • 2 ам чи

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Еврогей":

    тя е "юропейка", това е нова порода от пуйка, фитка и мисирка.
  • 3 Познавач

    1 0 Отговор
    Ям Проволоне всеки ден. Като Българския кашкавал е и наистина няма лактоза. Цената му в САЩ е по ниска от БГ кашкавала. Чат пат вземам и Муенстер. То е по меко.

    Коментиран от #4

  • 4 Ми къ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Познавач":

    И у България е така, мааме палмово масло, оцветители и овкусители. И няма значение дали е 15 или 35 лева килото - всичко е боклук. 2005 година - вноса е седем хиляди тона палмово масло, 2019 година - четиредесет и две хиляди тона внос. Да ни е сладко...
  • 5 ЛактозенКукурец

    2 0 Отговор
    СиренИето у Каувланду е подходящо за хора с алергия към лактоза, защото просто в него няма мляко.