Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 14:45 1 147 1

Учени установиха, че канелата има благоприятен ефект върху паметта

  • канела-
  • памет-
  • изследване

Други изследвания показват противовъзпалителните, противоракови и антиоксидантни свойства на канелата

Учени установиха, че канелата има благоприятен ефект върху паметта - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от университета за медицински науки в Бирджан, Иран, са установили благоприятен ефект на канелата за предотвратяване или намаляване на ограниченията в паметта и ученето, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес", предава БТА.

Изследователите са направили преглед и анализ на предишни проучвания върху ефекта на канелата върху когнитивните функции.

"Изследванията ин виво сочат, че използването на канела или на компонентите ѝ като евгенол, канелен алдехид и канелена киселина могат да променят в положителна посока конгитивната функция", пишат авторите Самане Наки, Алиреза Кошки и екипът им. Те са установили, че проучванията ин виво показват, че добавянето на канела или на канелен алдехид в клетъчна среда намалява натрупването на тау и амилоид, които се свързват с развитието на болестта на Алцхаймер, и повишават жизнеспособността на клетките. Резултатите са публикувани в специализираното издание "Нутришънъл нюросайънс".

Противовъзпалителните, противоракови и антиоксидантни свойства на канелата са установявани в други изследвания, припомня изданието.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    1 5 Отговор
    Няма ли някой в БГ да прати един тон канела на Пу да поумнее малко.