9 Февруари, 2023 16:45 2 772 11

СЗО: Грешки в готвенето правят храната токсична

  • сзо-
  • готвене-
  • храна-
  • токсична-
  • грешки-
  • инфекции-
  • здраве

Ето какво съветват здравните експерти, за да се предпазите от инфекция

СЗО: Грешки в готвенето правят храната токсична - 1
Снимка: Shutterstock

Има готварски грешки, които всъщност могат да направят храната по-малко здравословна за ядене.

Световната здравна организация (СЗО) заявява, че храни, съдържащи вредни бактерии, вируси, паразити или замърсители, могат да причинят над 200 заболявания.

Ето какво съветват здравните експерти, за да се предпазите от инфекция, предава БГНЕС.

Една от най-честите причини за отравяне е салмонелата, която заразява над 91 000 души годишно в Европа. Има и други патогени, като Campylobacter, Escherichia coli, Clostridium perfringens и Listeria monocytogenes.

Какво всъщност се случва? Бактериите, които поглъщаме чрез храната, се придържат към чревната стена, където бързо се размножават или произвеждат токсини в храната, които могат да причинят отравяне след поглъщане. Това води до различни храносмилателни проблеми, от гадене и повръщане до диария и стомашни спазми. Понякога симптомите могат да бъдат по-тежки и да причинят трайни последици за здравето.

За да се намали появата на тези заболявания, в Европейския съюз работи система за безопасност на храните, която е една от най-безопасните в света и по която работят много експерти от цяла Европа.

Бактериите Salmonella обикновено се срещат в яйца, непастьоризирани млечни продукти и сурово месо. Затова тези продукти трябва да се приготвят при температури над 70°C, за да се премахнат опасните микроорганизми чрез термична обработка. Специалистите предупреждават, че трябва да обърнем специално внимание на това, ако готвим за бременни, деца или възрастни хора, защото тези групи са по-чувствителни поради по-слабия си имунитет.

Учените посочват и колко важно е храните да се съхраняват правилно, в съответствие с инструкциите на опаковките. Температурата в хладилника трябва да се поддържа под 5°C, тъй като по-високите температури увеличават риска от развитие на бактерии.

А що се отнася до зехтина, експертите казват, че трябва да се съхранява в тъмни бутилки, затворени и далеч от топлина и обясняват защо: „Зехтинът има много хлорофил, който е чувствителен към светлина. Ако изложите хлорофила на светлина, той ще се превърне в други съставки, които не искате във вашия зехтин, и антиоксидантите, които съдържа, ще бъдат унищожени."

Поради натоварения си график често търсим най-бързия начин за размразяване на храната, затова я размразяваме на стайна температура и понякога в гореща вода. Но учените, използвайки примера със замразените скариди, посочват, че най-добрият начин е да ги размразите в хладилника за няколко часа, преди да ги сготвите. „Ще се размразят бавно, което ще намали риска от заразяване с някои хранителни заболявания“, съветват експерти по безопасност на храните.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студопор

    42 2 Отговор
    При условие, че ЕС одобри да ни храните със скакалци и щурци, не ми казвайте как да си готвя пържолите! Колко да са токсични?
  • 2 Механик

    29 1 Отговор
    Алооооу! СЗО-то! Вие ли ще ми давате акъл как да си готвя ГМО-то и другите отрови, дето ни храните с тях?
    Дайте правилните рецепти за личинки и хлебарки, че ме е страх да не объркам нещо в пригатвянето им!
  • 3 честен ционист

    17 0 Отговор
    Като прочета СЗО и храна в едно изречение и се присещам за:

    Коментиран от #6

  • 4 китайско фалшиво яйце

    20 0 Отговор
    ЕС от загриженост разреши, а и насърчава яденето на буби и глисти, факт!

    Коментиран от #5

  • 5 Хакуна Матата

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "китайско фалшиво яйце":

    Бубите изглеждат вкусни, виж хлебарките и скакалците не ми се струват приятни на вкус.
  • 6 Студопор

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    И аз съм го гледал тоя сериал. Уж фантастика, ама някои неща взеха да се оказват истина... :/

    Коментиран от #7

  • 7 честен ционист

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Студопор":

    Не е сериал, а игрален филм.

    Коментиран от #9

  • 8 да де

    19 1 Отговор
    Нещо за погрешното използване на маските за обдишване заповядано от СЗО по времето на ковида заради което са починали над 80% от обдишваните няма ли да пишете или нямате опорки и кураж за това???
  • 9 Студопор

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Гледал съм филма. Има и сериал. Потърси. Сравнително интересен е, макар и да е с бая разлики от филма.
  • 10 Танас

    0 0 Отговор
    Готвене е синоним на отрова.
  • 11 Уса

    1 0 Отговор
    В сащ повечето заразени с бактерии и паразити са клиентите на веригите за бързо хранене.Персонала не спазва хигиена и храната пристига приготвена и замразена вече бактерясала.Тя не се готви на място а само затопля.Така е и във всички американски ресторанти,но масовката си мисли,че всичко се готви на място затова било толкова вкусно и прясно,нищо подобно има си хитрости и тънкости в занаята.Най-добре е да си готвите в къщи