Last news in Fakti

26 Февруари, 2023 07:34 679 7

Походи в София, Варна и Плевен по повод Световния ден на редките болести

  • походи-
  • редки болести-
  • световен ден

За Световен ден на редките болести всяка година се определя последният ден от месец февруари.

Начало на кампанията "Редките са част от нас“, посветена на Световния ден на редките болести, се организира днес в София, Варна и Плевен, съобщава на интернет страницата си Националната пациентска организация, предаде БТА.

За Световен ден на редките болести всяка година се определя последният ден от месец февруари.

Походите ще започнат от 11:00 ч. днес. Те се провеждат за втора поредна година, като част от дейностите по отбелязване на Световния ден на редките болести. Организатори са членовете на секция "Редки болести и трансплантации“ към Националната пациентска организация, а инициативата е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

В столицата шествието ще започне от входа на парк Борисова градина, до езерото Ариана, крайната точка е езерото с лилиите в парка. Във Варна началната точка е сградата на общината, крайната - входът на Морска градина, Фестивален и конгресен център. В Плевен походът тръгва от Драматичен куклен театър "Иван Радоев" и ще завърши на площад "Възраждане".

Походите ще обединят хора с редки болести, техни близки и приятели, както и такива, които ежедневно полагат усилия и грижи, за да направят дните на тези пациенти пълноценни и достойни, посочват организаторите. Инициативата цели и да бъде привлечено общественото и институционално внимание към нуждите и проблемите на хората с редки болести и да бъде поставена в дневния ред на обществото необходимостта от създаване и финансово обезпечаване на Национална стратегия за диагностиката, лечение, грижи и достъп на пациентите с редки заболявания до съвременни и иновативни терапии.

Световният ден на редките болести се отбелязва от 2008 г. по инициатива на Европейската асоциация по редки болести (EURODIS) и Канадската асоциация за редки болести, пише на страницата на Националната пациентска организация. Статистика показва, че над 300 милиона души по света живеят с рядко заболяване. Има над шест хиляди идентифицирани редки заболявания, които в момента засягат пет процента от световното население.

В България близо 370 хил. души се нуждаят от изграждането на една по-добра и солидарна социална и трудова среда за тях. Организаторите на проявата уточняват, че дават гласност на трудностите, пред които са изправени пациентите и повишават информираността в България с какво могат да бъдат полезни различните редки болести за обществото, за да покажат, че тези пациенти могат да са равноправни членове на обществото и не следва да бъдат третирани различно. Първата стъпка е неотложна, алармират от организацията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плакатчето

    6 1 Отговор
    много шаренко и веселко като за гейманифестацийка
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Американска демокраци = смърт

    3 0 Отговор
    Ама няма кой да ги лекува, да ви се невиди и подкрепата безднадеждна
  • 4 31-и февруари

    1 0 Отговор
    А измисленият ковид, рядка болест ли е или гъста?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 прайт

    2 1 Отговор
    на руzzoфилите 😁