Last news in Fakti

10 Март, 2023 13:23 2 715 6

Многобройните ползи от черната сол

  • черна сол-
  • хималайска сол-
  • ползи

Черната сол помага и за предотвратяване на диабет тип 2

Многобройните ползи от черната сол - 1
Снимкa: Shutterstock

Все по-голямо е разнообразието на продуктите, които използваме в кухнята в последните години. Дори и солта, тази най-обикновена подправка, с която толкова сме свикнали, вече има своите разновидности. Тя не е само искрящо бяла, но и в различни оттенъци - от бледо розов, през червеникав, до почти наситено черен.

Всъщност различните оттенъци са характерни за т.нар. хималайска сол, чиито цветове се дължат на високото съдържание на вулканични минерали. И както личи ѝ от наименованието ѝ, тя се добива от недрата на Хималаите.

Редица са ползите на хималайската сол, а според специалисти най-голямо предимство за човешкото здраве има тази, оцветена в черно. Това се дължи на нейния богат минерален състав, включващ желязо, магнезий, калий, натриев хлорид и много сяра.

Калият е важен за сърцето елемент, тъй като има отношение към мускулните контракции. Освен това помага за регулиране баланса на течности и минералите в организма и държи кръвното налягане под контрол. Сярата придава жизненост на тялото и е важна за доброто състояние на косата и кожата и косата. Неслучайно редица хранителни добавки съдържат в състава си черна сол.

Черната сол помага и за предотвратяване на диабет тип 2. Според последни проучвания, ниските нива на натрий в организма се свързват с това заболяване. Следователно от важно значение е човек да набави на организма си необходимата дневната доза натрий.

Любопитно е, че този вид сол действа положително и на нервната система. Не само, че подобрява съня, но и като цяло повишава настроението и премахва стреса. Помага също и за доброто храносмилане, тъй като контролира стомашните киселини.

И като цяло основната заслуга на черната сол е подобряване на минералния състав на организма - а това от своя страна води до намаляване честотата на много хронични заболявания, пише Easy Kitchen.

В кухнята солта може спокойно да се прибавя като подправка към различни ястия. Заради високото съдържание на сяра, тя има характерна миризма и придава леко екзотичен вкус на храната. Особено подходяща е за овкусяване на яйца и салати.

Но колкото и да са ползите и вкусовите качества на черната сол, все пак не бива никога да забравяме, че тя трябва да се използва умерено.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кличко Киiвский мер

    8 2 Отговор
    Черната сол е също като бялата но е черна на цвят..
  • 2 Май некой

    11 0 Отговор
    е внесъл повечко черна хималайска сол и понеже не може да я продаде бързо е наел някого да му напише реклама...
  • 3 аха

    7 2 Отговор
    то последно и бубите се оказаха много полезни според поръчковите учени и точно от фeйкомeтa на козяк чакам да се унформирам кое е полезно-добро и кое е вредно-зло

    Коментиран от #4

  • 4 хах

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "аха":

    ми например да те осоля за зимата

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 абе твойтомаме

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "абе":

    продължавай да ближеш не се отвличай 😆