Last news in Fakti

11 Април, 2023 05:48 919 2

Правителството на САЩ призова федерален апелативен съд в Тексас да гарантира достъпа до хапчета за аборт

  • аборт-
  • хапчета-
  • сащ-
  • съд

Тяхното бъдеще бе потопено в несигурност над 20 години след разрешаване на използването им в страната

Правителството на САЩ призова федерален апелативен съд в Тексас да гарантира достъпа до хапчета за аборт - 1
Снимка: shutterstock

Правителството на САЩ призова федерален апелативен съд в Тексас да гарантира достъпа до хапчета за аборт, чието бъдеще бе потопено в несигурност над 20 години след разрешаване на използването им в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Федерален съдия от Тексас в петък осигури гръмка победа на противниците на аборта, като суспендира разрешението за пускане на пазара на мифепристон (Ru 486) в цялата страна. Той обаче все пак даде седмица на властите да обжалват, преди решението му да влезе в сила.

Още вчера администрацията на демократа Джо Байдън сезира апелативен съд в Ню Орлиънс да се намеси. Правителството призова решението на съдията от Тексас да бъде блокирано в очакване на детайлно проучване на въпроса.

Министерството на правосъдието на САЩ призова апелативния съд да се произнесе до четвъртък следобед по темата. В случай на неуспех, ведомството ще се обърне към Върховния съд на страната.

В оспорването на решението на съдията от Тексас правителството припомня, че над 5 милиона жени използва мифепристон, съчетан с друго хапче, от пускането му на пазара от Федералната агенция за лекарствата през 2000 г. Когато хапчето се взима, като се спазва указанията, сериозните вторични ефекти са изключително редки, пледира правосъдното ведомство и изрази съжаление, че федералният съдия от Тексас е решил да лиши жените от медикаментозен аборт въз основа на собствена погрешна оценка на рисковете.

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер вчера заяви, че решението на федералния съдия в Тексас е атака срещу авторитета на Федералната агенция за лекарствата. А ръководните кадри от 250 фармацевтични компании, сред които Пфайзер и Байоджен, също разкритикуваха в отворено писмо съдебното решение, което създава несигурност за фармацевтичната индустрия като цяло, игнорирайки десетилетия на научни доказателства.

Коалиция от противници на аборта през ноември внесе иск срещу Федералната агенция за лекарствата относно нейното одобрение за използване на мифепристон. Коалицията внесе жалбата си в Амарило, в Тексас, където единственият федерален съдия Матю Казмарик, беше назначен от Доналд Тръмп, след като е работил като юрист в ултраконсервативна християнска организация.

Именно този съдия уважи иска на коалицията и увери, че въпреки научен консенсус, мифепристонът представлява риск за здравето на жените. Той предпочете да използва термина "нероден човек" вместо "фетус", когато говореше за абортите.

Друга коалиция от щати, управлявани от демократи, сезираха друг трибунал в края на февруари, за да се опитат да запазят използването на мифепристона, който ако се приема заедно с мизопрострол, води днес до 53 процента от абортите в САЩ.

Час след решението на тексаския съдия Казмарик, един от колегите му Томас Райс, назначен от демократа Барак Обама и работещ в щата Вашингтон, постанови, че мифепристонът е сигурен и ефикасен и забрани на Федералната агенция за лекарствата да оттегля одобрението си за него в 17-те щата, които бяха в основата за жалбата срещу това хапче за аборти.

Няколко народни избраници от левицата призоваха президента Байдън да игнорира решението на тексаския съдия. А няколко щата, оглавявани от демократите, започнаха да трупат запаси от хапчета за аборт. Вашингтон например поръча 30 000 дози от мифепристон, а Масачузетс - 15 000 дози. В Калифорния губернаторът Гавин Нюсъм обяви, че прави запас от 2 милиона хапчета от мизопростол, който може да се използва и сам, но с по-малък ефект и с повече странични последици, отколкото ако се ползва в комбинация с мифепристона.

Ако мифепристонът действително бъде забранен в САЩ, то редица клиники се готвят да променят протоколите си за действие, за да предписват само мизопростол.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    1 2 Отговор
    У великата демокрация, абортите са забранени . Нема що...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.