Last news in Fakti

8 Май, 2023 13:55 1 161 5

Проф. Тодор Кантарджиев: Случаите на скарлатина намаляват

  • тодор кантарджиев-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • скарлатина

Покрай COVID-19 недоверието се пренесе и към другите ваксини

Проф. Тодор Кантарджиев: Случаите на скарлатина намаляват - 1
Снимка: Нова ТВ

Случаите на скарлатина намаляват със затопляне на времето. Случаите на варицела ще намаляват, но не така бързо като скарлатината.

Това съобщи за БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Относно отлива, който се регистрира при задължителните ваксинации, проф. Кантарджиев коментира, че това е "много неприятна тенденция".

По думите му е създадено недоверие към ваксините и "покрай ваксините за коронавируса, това се пренесе и към другите ваксини".

"Над 80 случая на дифтерия има в Западна Европа, внос от африканските мигранти. В момента в Централна Азия има много детски паралич."

По темата с ваксините срещу Covid-19 Тодор Кантарджиев посочи, че ЕК е поръчала "доста повече ваксини, отколкото е населението на Европа, по 10 ваксини за всеки гражданин, малко множко". С изменянето на вируса от неговия първоначален вариант "ваксините вече не са така ефективни", добави той.

Здравният министър д-р Меджидиев прояви много голяма решителност, счита Кантарджиев.

"Да плащаш за ваксини, които си сигурен, че няма да ти трябват и няма да ги слагаш, не е най-хубавата политика."

Пухчетата на тополите нямат никакво отношение към алергичното състояние на хората, това е мит, уточни специалистът в сезона на пролетните алергии.

По темата с кърлежите през този сезон Тодор Кантарджиев посъветва децата да избягват тревните пространства.

"Бум на ухапани от кърлежи има, особено след няколкото празнични дни. Винаги трябва да се оглеждат децата и възрастните след контакт с треви. Защото свалиш ли кърлежа до 12 часа, сигурно няма да се заразиш, а някои даже казват, че до 24-ия час кърлежът не заразява. Ако има кърлеж, той да се вади правилно (с цигари да не се гори и да не се маже с олио) и да се вземе антибиотик еднократно, и от детето, и от възрастния."


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мхм

    7 1 Отговор
    Погледнете му физиономията пак е нафиркан до козирката

    Коментиран от #3

  • 2 др Гей Билтс

    6 0 Отговор
    Много ясно, че няма да има доверие като преетикирахте скоросмъртниците. Тия Ковид ваксини нямат никакъв срок на годност, представете си, колко са и ваксини.
  • 3 марионетка на Лукавия

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мхм":

    Бай Шиле прати много души в отвъдното преждевременно. Остава му само алкохола като последна утеха, защото скоро иде Съдникът.
  • 4 Д-р Хаус

    3 0 Отговор
    Тоя алчен пенсионер сега скарлатина ли почна да лекува? Той е навсякъде, където има далавера- Ковид специалист, жури в ТВ реалити, даже стана и консултант по нещо си (не се знае какво) на Фандъкова, откъдето също падат пари.. Изобщо добре осребри популярността си от пропаганда на Ковид истерията
  • 5 Това е

    3 0 Отговор
    поредния гешефтар. Толуп.