Last news in Fakti

23 Май, 2023 15:45 2 538 10

Кои са най-добрите билки против стрес и тревожност?

  • билки-
  • природни средства-
  • стрес-
  • тревожност-
  • депресия-
  • алтернативна медицина

Хроничният стрес и тревожността могат да са основа за цялостно влошаване на здравето

Кои са най-добрите билки против стрес и тревожност? - 1
Снимка: Shutterstock

Тревожността, предизвикана от стрес, е често срещан феномен в съвременното ежедневие. Безпокойството и нервността, високите нива на стрес са проблем, който може да доведе след себе си редица здравословни състояния, както физически, така и психо-емоционални. Хроничният стрес и тревожността могат да са основа за цялостно влошаване на здравето.

Ето защо е важно да се противодейства срещу стреса навреме, за да се намали тревожността и риска от здравословни проблеми впоследствие.

Можете да намалите тревожността с помощта на билките. Природата се е погрижила да осигури необходимите натурални средства срещу тревожност.

Кои са най-ефективните билки при тревожност и стрес?

Лавандула

Лавандулата има много мощни успокояващи свойства. Самата ѝ миризма съдейства за моментално успокояване на нервната система. По тази причина лавандулата помага и за подобряване на съня. Ако капнете само няколко капки етерично масло от лавандула на възглавницата си преди лягане, това ще ви помогне да заспите бързо и дълбоко.

Лавандулата е полезна при тревожност, депресия, безпокойство, високи нива на стрес, защото има силен успокояващ ефект. Ето защо тя е част от народната медицина на много народи от векове.

Маточина

Маточината принадлежи към семейството на ментата. Тя има превъзходен аромат и активни вещества в състава си, които намаляват стреса и влияят положително при тревожност, безпокойство и повишена нервна възбудимост. Можете да я използвате под формата на отвара, чай или етерично масло.

Лайка

Лайката е една от най-популярните билки у нас. Тя е изключително полезно средство при тревожност и безпокойство, тъй като има силни успокояващи свойства, пише az-jenata.bg. Пиенето по няколко чаши чай от лайка на ден допринася за успокояването на нервната система и потискането на стреса. Лайката е полезна и при умора и липса на енергия.

Пасифлора

Пасифлората има превъзходни успокояващи свойства. Тя действа положително на нервната система, като потиска стреса, тревожността и безпокойството заедно с всички оплаквания, които те водят след себе си. Подобрява и съня, като спомага за продължителността и дълбочината му през цялата нощ.

Ашваганда

Ашвагандата е билка, добре позната в източната медицина. Тя има мощно влияние върху нервната система, успокоява тревожността и потиска стреса. Използва се от векове в аюрведа заради тези свойства. Редовната употреба на отвара от ашваганда може да бъде полезен начин да се предпазите от болестта на Алцхаймер и Паркинсон, да намалите тревожността и да успокоите нервната система.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 д р фройд

    3 1 Отговор
    Абе диазепама си е най добрата билка за тревожност и стрес. Всичката изброена по горе плява е вятър.
  • 2 Не бе

    7 1 Отговор
    Ето истинските - гроздомицин , водканекс , уискис - дуо , конякопирин , виноцит , витамин В 1-12 ( дванадесет бири ! Работят повече от американски психолози !!!
  • 3 Само ашваганда

    3 2 Отговор
    Другите са безполезни.

    Коментиран от #4

  • 4 д р фройд

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Само ашваганда":

    Сложи на ашвагандата и малко валериана и бакопа да видим какво ще стане.Апропо,яжте банани със хормона на щастието,само че са по 4 лева килото. Пасифлората е жалка картинка,

    Коментиран от #5

  • 5 Мерси

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "д р фройд":

    Ашвагандата единствено намаля стреса, но подобрява фокуса и мотивацията. Другите имат лек садитивен ефект. Ако исках това, щях да вземам диезапам, както беше предложил.

    Коментиран от #7

  • 6 ККК

    5 4 Отговор
    Най-добрата билка срещу стрес и тревожност се нарича канабис, или по-позната като трева! Доказано! Цял свят го разбра и най-напредничавите и цивилизовани страни отдавна я легализираха. Само нашите милиционери не искат да я легализират, защото ще трябва да плащат данъците, които в момента не плащат! И затова има повсеместна кампания колко силен и тежък наркотик е, за да си остане забранен и криминализиран, и cлaб0т0к0витe тъпyнгepи вярват ли им вярват.....

    Коментиран от #8

  • 7 д р фройд

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мерси":

    Бакопа мониери е много по ефикасна от тази прехвалена ашваганда.А диазепама действа,но не го препоръчвам заради абстиненцията. Пийте лорапам и викайте ура жено,тази вечер няма да ядеш бой.
  • 8 Братвурст

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "ККК":

    При някой има обратния ефект.. параноя, страх..
  • 9 Баба Гица

    3 1 Отговор
    Имам пасифлора /синя и лилава/ в двора. Може и да я пробвам някой ден, ако се стресирам.
  • 10 Идън

    4 1 Отговор
    Жълт кантарион - това е билката.