Last news in Fakti

23 Юни, 2023 15:32 1 676 11

Ще се повиши рискът от зарази, пренасяни от комари, заради глобалното затопляне

  • комари-
  • зарази-
  • болести-
  • заразни болести-
  • риск-
  • глобалното затопляне-
  • климатични промени

Горещите вълни и наводненията на континента ще станат по-чести и по-тежки, летата ще бъдат по-дълги и по-топли, гласи тревожната прогноза

Ще се повиши рискът от зарази, пренасяни от комари, заради глобалното затопляне - 1
Снимка: Shutterstock

Климатичните промени ще доведат до нарастващ риск от болести, пренасяни от комари, съобщи АП, позовавайки се на изявление на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Съществува нарастващ риск от болести като денга и чикунгуня в Европа. Горещите вълни и наводненията на континента ще станат по-чести и по-тежки, летата ще бъдат по-дълги и по-топли. Условията ще бъдат благоприятни за разпространение на инвазивни видове комари като тигров комар (Aedes albopictus) и комар, разпространяващ жълта треска (Aedes aegypti), предупреждават европейските експерти, цитирани от БТА.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията, който е базиран в Стокхолм, Швеция, съобщава в доклад, че тигровият комар е вектор за разпространение на вирусите денга и чикунгуня. Този комар се разпространява все повече в Северна и Западна Европа. Комарът, пренасящ жълтата треска, пренася и денга, чикунгуня, зика и западнонилски вируси. Той се размножава в Кипър от 2022 г. и може да продължи с разпространението си и в други европейски държави.

Преди десет години тигровият комар се среща в осем европейски държави, засегнати са 114 региона. През 2023 г. комарът вече се среща в 13 държави, засегнати са 337 региона, съобщава докладът на центъра.

"Ако това продължи, можем да очакваме още повече заболявания и възможни смъртни случаи от денга, чикунгуня, западнонилска треска", каза директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията Андреа Амон. "Усилията трябва да бъдат насочени към начините за контрол над популацията на комарите, наблюдение и персонални мерки за превенция."

Според центъра устойчивите начини за контрол над популацията на комарите включва премахването на застоялите води, в които се развъждат комарите, използването на екологични ларвициди и инструктиране на отделните общности. За да се предпазят, хората трябва:

  • да използват мрежи;
  • да почиват и спят в проверени за комари и добре проветрени стаи;
  • да носят дрехи, които покриват по-голяма част от тялото;
  • да ползват репеленти.

Според центъра нарастващата опасност от болести, разпространявани от комари, е сериозна.

Няма специфично лечение за денга. Около 80 процента от инфекциите преминават сравнително леко. Тежките случаи могат да доведат до вътрешни кръвоизливи, увреждане на органите и смърт.

Треската чикунгуня е идентифицирана в Африка през 1953 г. Смята се, че от нея страдат десетки хиляди души. Тя причинява силни болки в ставите. Рядко води до фатален изход. Няма ваксина. Приемат се болкоуспокояващи.

Западнонилската треска причинява главоболие, висока температура, болки в мускулите и ставите, гадене и умора. Обикновено хората се възстановяват от заболяването, но симптомите могат да продължат седмици и дори месеци.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    8 0 Отговор
    Най-старото висше учебно заведение във Финландия – Хелзинкският университет, удостои шведската екоактивистка Грета Тунберг със званието „почетен доктор по теология“.

    Информацията бе оповестена на интернет страницата на вуза в понеделник. Тунберг, която е на 20 години, никога не е изучавала тази дисциплина, нито е била студентка там. Тя дори още не е завършила средното си образование

    Коментиран от #4

  • 2 ХАХАХА

    10 0 Отговор
    Да не излезе прав руския генерал , който вчера казал ,че фащските разработват заразени комари с цел разпространението им?

    Коментиран от #11

  • 3 Майна

    13 0 Отговор
    Ай ,стига!
    Учени потвърдиха в доклад със данни, че няма никакво ,,Глобално,, затопляне!
    Руски изнесоха данни, че се пускат ЗАРАЗЕНИ комари!
    Ония ,,глобални изроди,, искат да редуцират човечеството..
    И да го ,,префасонират,,.
    До ,,скотове,,.
    Баста!
  • 4 ХАХАХА

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    Ако не скучая не бих отворил нито един сайт, откъдето бълват такива нелепости ,че се чудя на какво ниво са т.н имащи власт и без радио облъчване, а ако се случи случка не ми се мисли.
  • 5 Даааа

    1 3 Отговор
    И най вече заразени предварително и пуснати от Путин или Байдън.
  • 6 Помниш ли белите вълни?

    3 0 Отговор
    Цял Охрид и Преспа ще пламнат в зарази!
  • 7 Абе...

    8 0 Отговор
    Глобалното затопляне е в главите на зелените утописти, които искат да промиват и нашите мозъци. Климата си е нормален. Мени се на всеки 30 години.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор
    И каква стана тя 🤔🤔🤔🤔
    Лабораториите май все пак са факт ‼️‼️‼️
  • 9 Да..

    5 0 Отговор
    Роберт Кох институт предоставя нова ваксина срещу Глобалното затопляне...
  • 10 Коментар

    5 0 Отговор
    Що не пуснахте тази статия миналата седмица, когато трябваше да ходим сутрин с яке (ЮНИ месец!!!). Няма никакво глобално затопляне.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.