Last news in Fakti

1 Юли, 2023 16:22 2 701 5

Кардиолог разкри кога е най-ниска смъртността от сърце

  • сотир марчев-
  • сърце-
  • смърт-
  • секс

Лятото е и най-благоприятно за тези, които искат да станат родители. Слънцето влияе положително на половите хормони

Кардиолог разкри кога е най-ниска смъртността от сърце - 1
Снимка: бТВ

Най-ниска е смъртността от сърце през летните месеци, когато има слънце. Топлината разширява кръвоносните съдове и налагането в тях намалява. Това каза кардиологът проф. Сотир Марчев за ползите от слънцето в bTV.

Той обясни и че през лятото слънчевите лъчи са много добър имуностимулант, който убива бактериите. Освен това полученият по естествен начин витамин D е много полезен, съчетан и с движение на открито може значително да подобри здравословното ни състояние.

За хората с псоризис също е много добре да са навън в слънчевите дни.

Всяко прекалено нещо обаче е вредно, напомни проф. Марчев. Той разясни и какви са вредите от прекаленото излагане на слънце.

"В най-горещите часове от деня е добре да се крием, защото слънчевата светлина състарява кожата и може да промени ДНК ѝ. Затова и в пустинята хората се покриват с бели дрехи и винаги носят нещо на главата си. Особено полезна е сиестата, която се практикува в горещи страни като Испания. Доказано удължава живота. Не бива да се ходи целогодишно и на солариум. Всичко се крие в баланса – нито да се крием постоянно от слънцето, нито да прекаляваме с него“, обясни кардиологът.

Той добави и че на плаж не бива веднага да изгаряме, а постепенно с всеки ден да увеличаваме дозата слънце.

Лятото е и най-благоприятно за тези, които искат да станат родители. Слънцето влияе положително на половите хормони, обясни Марчев.

Той добави, че при излагане на слънце трябва да съобразим и лекарствата, които пием и влиянието им на кожата ни, ако се излагаме на слънчеви бани.

Специалистът спомена и една интересна особеност. Марчев обясни, че мъжете ядат повече през летните месеци, докато жените дори могат да загубят апетит заради жегите.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихи

    4 0 Отговор
    Както се пееше в една песен, ти немаш сърце
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Доротея

    4 0 Отговор
    Забелязала съм, че най малко страдат от сърце безсардечните хора, те не са съвсем хора, но поне външно приличат на човеци! И обратното - хората с големи сърца страдат най вече!
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Този човек много разбира от Здраве и Сърце.Вероятно разбира и от всичко друго,защото е широко скроен човек.Специално на теб да ти кажа.На турнир в кисловодск след партия,която завърши реми с Дорфман ,кръвното ми бе 60/40 пулса не помня.това,което усетих е,че нещо стана в главата ми,но то бе за много кратко.50/30/33 това е кръвно на свръхтренирани хора.Мога да ти обясня защо става и защо организма минава на такъв режим.С времето и намаляване ритъма на тренировка се нормализира.При пулс 33 как бие сърцето,като парен чук...Човешкия организъм е космическа загадка!
  • 5 Мамул

    2 1 Отговор
    Най-ниска е смъртността на 18 години !