Last news in Fakti

1 Август, 2023 15:13 1 778 5

Тези храни предизвикват поява на целулит

  • храни-
  • целулит-
  • портокалова кожа

Избягвайте консумацията им

Тези храни предизвикват поява на целулит   - 1
Снимка: Shutterstock

Целулитът е нещо, което никоя жена не иска да вижда по бедрата и дупето си. Той може да се появи дори по ръцете, корема, гърба. Този неприятен дефект всъщност представлява възпаление на кожата, което засяга дълбоките ѝ слоеве и прави външния ѝ вид не толкова красив.

Причините за поява на целулит са много и индивидуални, тъй като кожата е най-големият и един от най-сложните органи в човешкото тяло. Тя е свързана с всички подлежащи тъкани и органи, и се влияе от всяка промяна в тях.

Върху появата на целулит влияе и храната. Има някои храни, които определено повишават риска от образуване на целулит.

Кои са тези храни и защо е важно да ги избягвате?

Бял хляб и бяло тесто

Тестените изделия от бяло пшеничено брашно предизвикват целулит. Те правят дори съществуващия целулит по-видим, а кожата по-набръчкана и къдрава. Това е така, защото бялото брашно има много висок гликемичен индекс, което причинява възпаления в тъканите и влияе на усвояването на захарите.

Газирани напитки, сокове

Газираните напитки и соковете също са сред причинителите на целулит. Те са пренаситени със захари и изкуствени вещества, които предизвикват възпаления в тъканите и кожата. Това създава условия за образуване на целулит и влошаване вида на кожата.

Десерти и сладкиши

Любимите ви сладки лакомства не само вредят на фигурата и теглото ви, но повишават риска от диабет и създават условия за поява на целулит. Ако редовно наблягате на захарите в храненето, особено нездравословните такива, това може да причини поява на много сериозно целулитно възпаление по кожата.

Извара

Изварата е полезен продукт по същество, защото е богат източник на протеини, мазнини и минерали. Ако обаче не е обезмаслена и е богато осолена, тя причинява задръжка на течности в организма. Това създава условия за образуване на воден целулит, който се появява заради задръжката на течности.

Маргарин

Маргаринът съдържа трансмазнини и хидрогенирани масла. Те причиняват плаки по съдовете, наднормено тегло, повишени нива на холестерол и триглицериди, целулит. Козметичните дефекти по кожата ще са най-малкият ви проблем, ако маргаринът присъства редовно в големи количества в храненето ви.

Колбаси, преработени меса

Колбасите и месните деликатеси съдържат много сол. Тя задържа водата в тялото и причинява воден целулит. Освен сол, колбасите и преработените меса съдържат много наситени мазнини, които се отразяват зле на цялостния прием на калории и влияят на нивата на възпаление в тъканите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нелогично

    10 0 Отговор
    Защо изварата да е вредна, а в пъти по-соленото сирене не се споменава?
  • 2 Бройлер

    4 0 Отговор
    "Целулитът е нещо, която никоя жена не иска да вижда по бедрата и дупето си."
    Обяснете по подробно как някоя жена си гледа бедрата и дупето? Използва система от огледала или прави видеозапис с висока резолюция и после си го пуска на телевизора в хола?
  • 3 Целулит в пакетче

    6 0 Отговор
    С търговските наименования чипс и снакс.
  • 4 Ще ще

    5 2 Отговор
    За Жените само луканка от по-дългата и права .
  • 5 Хормонален

    2 0 Отговор
    дисбаланс и др. ендогенни фактори! Виждали ли сте целулит при поднормено тегло? Аз – да!