Според историята, пътят на детокса на човешкото тяло може да бъде проследен още от древни времена. В наши дни, грижата за тялото и здравето е тема, която все по-често бива засягана, предвид света, в който живеем и храната и напитките, които консумираме. Стресът, мръсният въздух, липсата на редовна физическа активност, консумацията на храна с ниско качество, прием на медикаменти и т. н. водят до натрупването на токсини в тялото ни.
Чести боледувания, появата на автоимунни заболявания, чести главоболия, вяла кожа, напълняване, умора и т. н. са само част от признаците, че организмът ни се нуждае от детокс.
Разбира се, не бива да чакаме здравословното ни състояние да се влоши. С малки стъпки бихме могли всеки ден да допринасяме за този детокс. Ето например няколко чудесни подправки, за които се смята, че прочистват организма.
Куркума
Ярко обагрената куркума и една от най-често използваните в кулинарията подправки е от семейството на джинджифила. Заедно с него, куркумата се използва широко в аюрведическата и китайската медицина, като грижа при храносмилателни и чернодробни нарушения. Куркуминът е мощният фитохимичен компонент, който придава на куркумата нейния яркожълт цвят.
За него е известно, че стимулира производството на жлъчка от жлъчния мехур, пише az-jenata.bg. Жлъчката елиминира токсините в черния дроб и допринася за подмладяване на клетките, които разграждат вредните съединения. Куркуминът е известен също със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Кориандър
Обикновено го добавяме към салати, супи, ястия, сосове, маринати, разядки. Според западни изследвания, кориандърът действа като естествен почистващ агент. Смята се, че съединенията в него се свързват с токсичните метали, които могат да попаднат в организма ни чрез храни, напитки, излагане на рискова околна среда и т. н. и спомагат за това да бъдат елиминирани от тялото ни.
Коприва
Копривата е чудесна универсална пречистваща билка и зеления за приготвянето на каша, супа, чай. Смята се, че спомага за детокса на организма, стимулира лимфната система. Копривата поддържа черния дроб и има диуретичен ефект, което пък помага за намаляване задържането на излишни течности. Известно е, че копривата е полезна и при анемия.
Сминдух
Сминдухът е популярна подправка, за която е известно, че е полезна както за здравето на бъбреците, така и за черния дроб. Западни проучвания показват, че сминдухът помага за предотвратяване образуването на мастна чернодробна болест, която често може да доведе до рак на черния дроб. Освен това е установено, че намалява появата на камъни в бъбреците. Сминдух може да се добавя в месни ястия, печива, разядки и други.
Джинджифил
Подобно на чесъна и куркумата, джинджифилът е друга чудесна подправка, която подпомага естествения детокс на организма. Той е пикантен и ароматен, действа противовъзпалително. За редовната му консумация е известно, че спомага за доброто храносмилане, елиминирането на излишните течности, действа антиоксидантно. Джинджифил може да се консумира под формата на чай, да се добавя в супи, ястия, сосове, фрешове, маринати.
Магданоз
Може би една от най-често консумираните зелени подправки е магданозът. За него е известно, че има противовъзпалително, антиоксидантно действие и е богат на хранителни вещества, като витамини К1, А, витамини от група В, калий, калций, желязо и други. Редовната му консумация помага за поддържане на доброто храносмилане, както и за функционирането на бъбреците. Магданозът е с високо съдържание на хлорофил, действащ като лек диуретик, който може да помогне на бъбреците да елиминират токсините, излишните течности.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Град Симитли
21:18 13.08.2023
2 Идън
14:26 14.08.2023