Last news in Fakti

13 Август, 2023 21:16 3 602 2

6 подправки, които почистват токсините от тялото

  • подправки-
  • детокс-
  • токсини-
  • прочистване-
  • здраве

Чудесни подправки за детокс

6 подправки, които почистват токсините от тялото - 1
Снимка: Shutterstock

Според историята, пътят на детокса на човешкото тяло може да бъде проследен още от древни времена. В наши дни, грижата за тялото и здравето е тема, която все по-често бива засягана, предвид света, в който живеем и храната и напитките, които консумираме. Стресът, мръсният въздух, липсата на редовна физическа активност, консумацията на храна с ниско качество, прием на медикаменти и т. н. водят до натрупването на токсини в тялото ни.

Чести боледувания, появата на автоимунни заболявания, чести главоболия, вяла кожа, напълняване, умора и т. н. са само част от признаците, че организмът ни се нуждае от детокс.

Разбира се, не бива да чакаме здравословното ни състояние да се влоши. С малки стъпки бихме могли всеки ден да допринасяме за този детокс. Ето например няколко чудесни подправки, за които се смята, че прочистват организма.

Куркума

Ярко обагрената куркума и една от най-често използваните в кулинарията подправки е от семейството на джинджифила. Заедно с него, куркумата се използва широко в аюрведическата и китайската медицина, като грижа при храносмилателни и чернодробни нарушения. Куркуминът е мощният фитохимичен компонент, който придава на куркумата нейния яркожълт цвят.

За него е известно, че стимулира производството на жлъчка от жлъчния мехур, пише az-jenata.bg. Жлъчката елиминира токсините в черния дроб и допринася за подмладяване на клетките, които разграждат вредните съединения. Куркуминът е известен също със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Кориандър

Обикновено го добавяме към салати, супи, ястия, сосове, маринати, разядки. Според западни изследвания, кориандърът действа като естествен почистващ агент. Смята се, че съединенията в него се свързват с токсичните метали, които могат да попаднат в организма ни чрез храни, напитки, излагане на рискова околна среда и т. н. и спомагат за това да бъдат елиминирани от тялото ни.

Коприва

Копривата е чудесна универсална пречистваща билка и зеления за приготвянето на каша, супа, чай. Смята се, че спомага за детокса на организма, стимулира лимфната система. Копривата поддържа черния дроб и има диуретичен ефект, което пък помага за намаляване задържането на излишни течности. Известно е, че копривата е полезна и при анемия.

Сминдух

Сминдухът е популярна подправка, за която е известно, че е полезна както за здравето на бъбреците, така и за черния дроб. Западни проучвания показват, че сминдухът помага за предотвратяване образуването на мастна чернодробна болест, която често може да доведе до рак на черния дроб. Освен това е установено, че намалява появата на камъни в бъбреците. Сминдух може да се добавя в месни ястия, печива, разядки и други.

Джинджифил

Подобно на чесъна и куркумата, джинджифилът е друга чудесна подправка, която подпомага естествения детокс на организма. Той е пикантен и ароматен, действа противовъзпалително. За редовната му консумация е известно, че спомага за доброто храносмилане, елиминирането на излишните течности, действа антиоксидантно. Джинджифил може да се консумира под формата на чай, да се добавя в супи, ястия, сосове, фрешове, маринати.

Магданоз

Може би една от най-често консумираните зелени подправки е магданозът. За него е известно, че има противовъзпалително, антиоксидантно действие и е богат на хранителни вещества, като витамини К1, А, витамини от група В, калий, калций, желязо и други. Редовната му консумация помага за поддържане на доброто храносмилане, както и за функционирането на бъбреците. Магданозът е с високо съдържание на хлорофил, действащ като лек диуретик, който може да помогне на бъбреците да елиминират токсините, излишните течности.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Симитли

    5 3 Отговор
    И кафето е приятел на човека
  • 2 Идън

    0 0 Отговор
    Варени овесени ядки или жито с куркума- канела- ванилия и настъргани кори от лимон и портокал- нещо много полезно. Може да се добавят стафиди за сладост или сладко от смокини.